В рамках программы "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине" начата информационная компания

24.02.2005, 10:24

Министерство здравоохранения Украины в рамках программы "Контроль за туберкулезом и ВИЧ/СПИДом в Украине" начало компанию по информированию общественности. (укр.)

Проблема туберкульозу та ВІЛ/СНІДу не втрачає своєї актуальності для України. Міністр охорони здоров'я Микола Поліщук неодноразово підкреслював, що проблеми туберкульозу та ВІЛ/СНІДу залишаються пріоритетними для нового Уряду України. Сьогодні визнано безперечним вплив соціальних чинників на поширення епідемії. Поінформованість населення вважається одним з найсуттєвіших засобів профілактики соціально небезпечних хвороб, до яких відносяться ВІЛ/СНІД та туберкульоз.

Міністерство охорони здоров'я України в рамках проекту "Контроль за туберкульозом та ВІЛ/СНІДом в Україні" розпочало кампанію інформування громадськості. Першими кроками кампанії стануть пілотні проекти інформаційної кампанії по компоненту "Туберкульоз" і "ВІЛ/СНІД" та їх моніторинг. Метою пілотних проектів є визначення ефективного способу збільшення рівня обізнаності населення щодо проблем туберкульозу та ВІЛ/СНІДу, а також вироблення та апробація концепції інформаційної кампанії. Окрім впровадження системи інформування громадськості, яка дозволить підвищити рівень знань населення щодо запобігання поширенню туберкульозу та ВІЛ-інфекцфекції, пілотні проекти покликані сприяти зміні ставлення населення до ВІЛ-інфікованих та їх сімей на більш толерантне.

Одним з перших кроків Проекту також стане проведення базового соціологічного дослідження. В останні роки спостерігається збільшення кількості соціологічних досліджень, особливо з проблеми ВІЛ, проте залишаються численні запитання, які потребують нових досліджень громадської думки. Зокрема, актуальною залишається оцінка впливу майбутніх інформаційних компаній в ЗМІ на свідомість і поведінку цільових груп. Базове соціологічне дослідження, яке проводиться в рамках Проекту, передбачає проведення базової оцінки рівня інформованості населення та існуючого ставлення суспільства до проблеми туберкульозу та ВІЛ/СНІДу (включаючи аналіз попередніх досліджень з даної тематики), а також визначення впливу певних видів ЗМІ та реклами на цільові групи.

У подальшому в рамках Проекту передбачається проведення повномасштабних інформаційних кампаній по компонентах "Туберкульоз" та "ВІЛ/СНІД", моніторингу ефективності програм, створення та супровід веб-сайту Проекту, проведення кампанії інформаційного супроводу Проекту, створення та друк агітаційно-просвітницької літератури тощо.

Міністерство охорони здоров'я запрошує до співпраці компанії, які мають досвід роботи та готові ефективно впроваджувати кампанію інформування громадськості. Додаткову інформацію можна знайти на сайті МОЗ: ( http://www.moz.gov.ua/ua/main/interact/worldbank/?CID=47) чи за телефоном 253-9882.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також