Украинская ракета "Зеніт-3SL" успешно вывела американский космический аппарат XM-3 на орбиту

01.03.2005, 13:25

Сегодня, 1 марта, с морской платформы "Одиссей" в районе экватора точно по графику состоялся успешный запуск ракеты-носителя "Зенит-3SL" с космическим аппаратом ХМ-3. (укр.)

Це був перший в цьому році пуск за програмою "Морський старт".

О 6:52 за київським часом американський супутник ХМ Radio-3 був успішно виведений на цільову орбіту та відокремлений від розгінного блоку "ДМ-SL". Наземна станція в Південній Африці отримала перший сигнал із супутника через годину та одну хвилину після старту, як і планувалось. Згідно з отриманими даними всі системи супутника знаходяться у працездатному стані.

Космічний апарат XM-3, створений компанією Boeing Satellite Systems International Inc., є одним з найпотужніших сучасних супутників зв'язку. Як і супутники XM-1 і XM-2, що виведені компанією Sea Launch раніше, XM-3 буде транслювати понад 150 каналів цифрових даних на територію США.

Ракета-носій "Зеніт-3SL" спроектована в ДКБ "Південне" та виготовлена ВО "Південмашзавод". Розгінний блок "ДМ-SL" розроблений та виготовлений в РКК "Енергія" (Росія).

Підготовка та проведення пуску здійснювались міжнародною командою фахівців компанії Sea Launch за участю українських представників.

Пуск РН "Зенит-3SL", що відбувся, був п'ятнадцятим за програмою "Морський старт".

Всього за роки незалежності України здійснено 85 пусків ракет-носіїв українського виробництва, за допомогою яких запущено 184 супутника різноманітного призначення.
По материалам пресс-релиза ИАЦ "Спейс-Информ".

Читайте також