Представители Мониторингового комитета ПАСЕ находятся с визитом в Украине

22.03.2005, 12:37

Премьер-министр Украины Юлия Тимошенко встретилась с содокладчиками Мониторингового комитета Парламентской ассамблеи Совета Европы Ханне Северинсен и Ренате Вольвенд. (укр.)

Під час зустрічі йшлося про подальший розвиток процесів демократії в Україні, реалізацію конституційної і адміністративної реформ та боротьбу з корупцією.

Керівник українського уряду відзначила роль ПАРЕ та особистий внесок Х. Северинсен та Р. Вольвенд у підтримці демократії та принципів чесних виборів в Україні. Зі свого боку представники Моніторингового комітету ПАРЕ відзначили значний прогрес, досягнутий Україною, у виконанні комплексу зобов'язань перед Радою Європи. Першочерговими завданнями, які на сьогодні стоять перед Україною, за словами Ханне Северинсен, є проведення чесних та прозорих парламентських виборів 2006 року та розвиток вільних та незалежних ЗМІ. Вона повідомила, що ПАРЕ надішле спеціальні місії, які уважно стежитимуть за демократичністю виборчого процесу в Україні.

Говорячи про здійснення конституційної реформи в Україні, співдоповідачі Моніторингового комітету зазначили, що її окремі положення, зокрема стосовно імперативного мандату та розширення повноважень прокуратури, суперечить принципам демократії та правової держави, а також не узгоджуються із зобов'язаннями України перед Радою Європи.

За словами прем'єр-міністра України, без швидких та ефективних заходів, спрямованих на боротьбу з корупцією, неможливий як успіх у реалізації адміністративної та економічної реформ, так і створення повноцінного демократичного суспільства в Україні. Головними напрямками боротьби з корупцією мають стати позбавлення чиновників прав надавати численні дозволи, підвищення контролю та відповідальності у їх діяльності, а також покращення рівня оплати праці державних службовців.

Віце-прем'єр-міністр Роман Безсмертний поінформував представників ПАРЕ про хід реалізації адміністративної реформи в Україні. За його словами, діяльність влади має стати більш публічною і відкритою. Головними завданнями адмінреформи віце-прем'єр вважає перехід на секторальний принцип в структурі центральних органів виконавчої влади, який передбачає формування цілісних сфер управління міністрів-політиків. Не менш важливим, на його думку, є зміна системи організації влади на місцевому рівні, проведення територіальної реформи, реформування силових відомств з метою забезпечення міністерством внутрішніх справ цивільних функцій, а також передача до сфери управління Міністерства юстиції пенітенціарних закладів.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також