Пуск Ташликской ГАЭС состоится до конца 2005 года

29.03.2005, 11:30

25 марта состоялось заседание штаба по достройке Ташликской ГАЭС. (укр.)

"Пуск Ташликської ГАЕС відбудеться до кінця 2005 року. Минулого року ми виконали свою задачу - відбувся енергетичний пуск двох атомних енергоблоків. Цього року наше завдання - Южноукраїнський енергетичний комплекс". Такі підсумки засідання штабу з добудови Ташликської ГАЕС підбив по його завершенні заступник міністра палива та енергетики України Микола Штейнберг. Засідання штабу під головуванням Миколи Штейнберга президента НАЕК "Енергоатом" Юрія Недашковського відбулось на Ташликській ГАЕС 25 березня. Учасники штабу відвідали основні майданчики об'єкту, серед яких: приміщення ГАЕС, де будуть розташовані шість насос-турбін загальною встановленою потужністю 906 МВт, напірні підвідні тунелі, водоприймальник висотою 32 м. тощо.

Результати огляду не викликали задоволення в учасників штабу, оскільки будівельні та будівельно-монтажні роботи, які до сьогодні відбувались на комплексі, не були систематизовані. На засіданні головуючими було дано доручення протягом тижня систематизувати графіки та документацію з добудови, визначити критичні терміни для виконання окремих робіт.

Втім, незважаючи на вказані недоліки, учасники засідання штабу констатували: добудова та пуск першої черги Ташликської ГАЕС відбудеться у визначені терміни. "Є всі підстави бути впевненими в тому, що до кінця року, як це і заплановано, Ташлицька ГАЕС і Южноукраїнський комплекс буде введено в експлуатацію", - зазначив Юрій Недашковський.

На засіданні учасники штабу дійшли висновку - одна з головних проблем добудови ТГАЕС - несистематизоване фінансування. "Ще з минулого року стався певний фінансовий розрив, а у поточному році фінансування робіт з добудови об'єкту, закупівлі обладнання, устаткування та їхнього монтажу, відбувалось, але незначне і несистематизоване. З початку року було виділено близько 15 млн. грн., а це надто мала частка від запланованого", - констатував Юрій Недашковський. Цю проблему, за його словами, буде вирішено вже найближчим часом. "До кінця березня ми зробимо ті першочергові платежі, які необхідні аби запобігти припиненню робіт на об'єкті. Ми очікуємо на бюджетне фінансування, але й наразі "Енергоатом" буде відшукувати внутрішні кошти для фінансування тих робіт, які зараз є критично необхідними", - зазначив президент НАЕК "Енергоатом".

Окрім фінансування є й низка організаційних проблем, котрі гальмують добудову ТГАЕС. На нараді було наголошено, що такі питання мають не ховатися в тіні фінансових проблем, а вирішуватись окремо й швидкими темпами.

"Для досягнення мети найважливіше - зламати власну психологію, не задавати питань на кшталт "буде чи не буде добудована Ташликьска ГАЕС". Відповідь одна - лише "так". Вже немає часу для дискусій, тож треба працювати. Будівництво ГАЕС триває вже 25 років, і має бути завершено у грудні 2005 р.", - підбив підсумки засідання штабу з добудови Ташликської ГАЕС Микола Штейнберг.

Довідково: Ташликська ГАЕС зводиться в Миколаївській області на р. Південний Буг з метою покриття пікових навантажень у південно-західній частині об'єднаної енергетичної системи України. Спорудження Южноукраїнського енергетичного комплексу мало на меті забезпечити південь України достатньою кількістю електроенергії, використовуючи маневрені гідроакумулюючі потужності та водні ресурси Південного Бугу. Гідроакумулююча електростанція є складовою частиною комплексу, що об'єднує крім Ташликської Александрівську ГЕС та Южноукраїнську АЕС. У квітні 1999 р. Державна комісія прийняла в промислову експлуатацію Олександрівську ГЕС, будівництво якої розпочалося в 1984 р., і у зв'язку з мораторієм було завершене лише в березні 1999 р. На Олександрівській ГЕС установлені два гідроагрегати сумарною потужністю 11,5 МВт.

У листопаді 2000 р. за ініціативою НАЕК "Енергоатом" Кабінет Міністрів України прийняв постанову "Про фінансове забезпечення завершення будівництва Ташлицької ГАЕС". Готовність споруд першого пускового комплексу двох гідроагрегатів ГАЕС становить 80 відсотків. Уведення в експлуатацію Ташликської ГАЕС потужністю 300 МВт, яке заплановане на 2005 р., дасть можливість щорічно виробляти близько 2 млрд. кіловатт-годин електроенергії.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також