Правительство начало разрабатывать программу поддержки села

12.04.2005, 16:42

Кабинет Министров Украины начал разрабатывать комплексную программу поддержки украинского села. (укр.)

Саме цьому питанню була присвячена нарада, яка відбулася під головуванням прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко за участю провідних вітчизняних фахівців аграрного сектора - урядовців, народних депутатів, керівників аграрних підприємств та установ, науковців.

Відкриваючи нараду, Юлія Тимошенко наголосила, що Президент України поставив перед Урядом завдання зробити так, щоб Україна мала високий рівень аграрного виробництва, щоб українські села були заможними, а українська сільськогосподарська продукція стала в світі відомою маркою. Як зазначила прем'єр-міністр, сьогоднішня нарада має започаткувати роботу над розробкою лаконічної, але забезпеченої всіма ресурсами, в тому числі організаційними та фінансовими, концепції розвитку аграрного комплексу України. При цьому керівник Уряду підкреслила, що раніше теж розроблялося безліч програм, "їх накопичувалося багато, але насправді сьогодні немає потужної комплексної програми, яку давно очікує село".

У той же час Юлія Тимошенко поставила завдання максимального практичного її обґрунтування. "Я б не хотіла, щоб ця програма була багатотомною і мала академічний характер. Треба, щоб вона була компактною, але реально працювала на село", - наголосила прем'єр-міністр України.

Під час наради було презентовано два альтернативних проекти концепції розвитку аграрного сектору України, один з яких розроблено Міністерством аграрної політики, інший - Національною сільськогосподарською палатою України.

За результатами обговорення прем'єр-міністр доручила об'єднати зусилля урядовців, парламентарів, підприємців та науковців, створивши постійно діючу робочу групу з підготовки програми, до якої мають увійти провідні вітчизняні фахівці з аграрних питань. Прем'єр-міністр України Юлiя Тимошенко розраховує, що Уряд повністю завершить розробку комплексної програми розвитку аграрного сектора української економіки до 1 червня. Вона наголосила, що група більш високого рівня на чолі з прем'єр-міністром, спільно з урядовцями та керівниками профільного парламентського комітету щотижня проводитиме наради зi створеною робочою групою, коригуватиме її роботу i ставитиме "технічні завдання". Юлія Тимошенко наголосила, що структура програми має бути затвердженою вже наступного понеділка, після чого розпочнеться її наповнення. За словами керівника Уряду, паралельно група працюватиме над створенням механізму іпотечного кредитування села i вирішенням земельного питання.

На думку глави уряду, програма має містити чітку концепцію розвитку земельних відносин, організації аграрного виробництва, аналіз вартості продукції, механізми кредитування села та залучення інвестицій, розвитку інфраструктури села та аграрної науки.

Залучивши до роботи провідні аграрні наукові установи, робоча група має розробити типовi технологiчнi проекти розвитку пiдприємництва на селi. "Розробка типових проектiв необхiдна, щоб максимально оптимiзувати процес", - підкреслила прем'єр-міністр. Керівник Уряду також закликала сiльгоспвиробників робити ставку на виробництво екологiчно чистої продукцiї. "Безумовно, масове виробництво потрiбне, однак екологiчний продукт має стати головною торговою маркою України у свiтi", - наголосила Юлія Тимошенко.

Під час наради прем'єр-міністр також повідомила, що тарифи на електроенергію для сільгоспвиробників мають зменшитися на 20%. За її словами, законопроект про зменшення тарифів уже на розгляді в Мінпаливенерго. Водночас мають бути узгоджені всі позиції, аби ці тарифи були однаково вигідні для всіх учасників аграрного ринку.

Крім того, розглядається питання зменшення штрафів за невчасну сплату за електроносії. Як зазначила Юлія Тимошенко, буде створено спеціальну інспекцію, яка контролюватиме ситуацію з оплатою штрафів, аби відповідні структури не перевищували свої повноваження. Крім того, на розгляді уряду також питання щодо штрафів за надвикористання електроенергії.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також