Разработаны изменения к закону "О вывозной (экспортной) пошлине на отходы и лом черных металлов"

13.06.2005, 11:11

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и финансовой деятельности рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон "О вывозной (экспортной) пошлине на отходы и лом черных металлов". (укр.)

Законопроект розроблено з метою забезпечення вступу України до COT та посилення позицій держави в переговорах з ЄС щодо вільного доступу української металопродукції на європейський ринок. Зазначений законопроект сприятиме також отриманню Україною статусу країни з ринковою економікою.

Проект спрямований на створення конкурентного середовища на ринку металобрухту в Україні та приведення національного законодавства у відповідність до норм COT.

Зокрема, передбачається поетапне зменшення ставок вивізного (експортного) мита на відходи та брухт чорних металів з 30 євро до 18 євро за 1 тонну (встановити у 2006 році - 25 євро за 1 тонну, а з 2007 року - 18 євро).

За підрахунками Міністерства економіки можливі втрати Державного бюджету України від зменшення мита на експорт брухту чорних металів з 30 євро за тонну спочатку до 25 євро, а через рік - до 18 євро, складуть відповідно 8,82 млн. євро та 21,12 млн. євро. Розрахунок проведено на базі обсягів експорту брухту на рівні 2004 року 2,45 млн. тонн, та враховуючи, що 28,4% експорту спрямовано до країн, з якими діють угоди про вільну торгівлю, на підставі яких вивізне (експортне) мито не сплачується.

Проте, компенсацією таких втрат може слугувати розширення об'єму оподатковуваних операцій із сталеливарними виробами за рахунок збільшення квоти на поставку до ЄС української металопродукції з 703 тис. тонн до 1 млн. тонн, що у грошовому виразі складатиме від $142,5 до $193 млн.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також