Разработаны изменения в закон "Об автомобильном транспорте"

15.06.2005, 11:27

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам строительства, транспорта, жилищно-коммунального хозяйства и связи рекомендует парламенту принять за основу проект закона о внесении изменений в Закон Украины "Об автомобильном транспорте". (укр.)

Цей проект внесений народними депутатами України Климпушем О. Д., Кухарчуком М. А., Круком Ю. Б.

Під час підготовки законопроекту його автори врахували пропозиції та зауваження, що надійшли від міністерств та відомств, Головного науково-експертного управління Верховної Ради України, громадських організацій та перевізників, а також ті, що були висловлені під час його обговорення на всеукраїнських нарадах перевізників.

Зміни, які пропонують внести до Закону України "Про автомобільний транспорт" ініціатори законопроекту, включають сучасні правові норми, спрямовані на забезпечення безпеки перевезень, створення ефективних ринкових відносин на автомобільному транспорті, оновлення парку транспортних засобів, розвиток міжнародних автомобільних перевезень пасажирів та вантажів.

Проектом також передбачено введення норм, які визначатимуть умови організації перевезень, ремонту і обслуговування транспортних засобів, формування тарифів та цін на послуги, відповідальність державних органів управління за формування загальної мережі маршрутів, розкладу руху та за формування тарифів, як складових єдиної системи.

Комітет погодився з тим, що деякі зауваження до окремих статей і положень законопроекту, висловлені Головним науково-експертним управлінням є досить слушними. Зокрема, Головне науково-експертне управління вважає, що запропонований у проекті закону перелік осіб, на яких поширюється дія цього Закону, дещо обмежує права великої категорії громадян-пішоходів та звужує сферу дії закону. На думку експертів, потрібно чітко визначити у законопроекті перелік документів для здійснення перевезень як пасажирів, так і вантажів, певного доопрацювання потребують положення щодо тарифної політики на автомобільному транспорті.

Комітет зазначив, що реалізація запропонованих норм щодо процедур документообігу, організації перевезень, розподілу дозволів та контролю ефективності їх використання, а також введення санкцій за порушення транспортного законодавства дозволить збільшити обсяги міжнародних перевезень українськими перевізниками, сприятиме унеможливленню зловживань у процесі допуску до діяльності чи розподілу дозволів на перевезення тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також