ПРАВИТЕЛЬСТВО ОПРЕДЕЛИЛО МЕРЫ ПО СТАБИЛИЗАЦИИ РАБОТЫ ГОРНО-МЕТАЛЛУРГИЧЕСКОГО КОМПЛЕКСА

16.06.2005, 17:50

16 июня на заседании Кабинета Министров Украины был рассмотрен вопрос обеспечения стабильной работы горно-металлургического комплекса в условиях ухудшения конъюктуры на внешнем рынке. (укр.)

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підкреслила, що питання розвитку ГМК для функціонування вітчизняної економіки сьогодні є найважливішим, а тому Уряд приділив саме йому окрему увагу. "Ця галузь є ключовою у системі виробництва, вона має велику вагу в обсягах українського ВВП і в експорті", - підкреслила керівник уряду, закликавши знайти оптимальне рішення для розвитку галузі під час зміни кон'юнктури на зовнішніх ринках.

Перший віце-прем'єр-міністр Анатолій Кінах підтвердив, що сьогодні ми втрачаємо ринки у Південно-Східній Азії через експансію Китаю. Водночас, за його словами, українська металургія не може належним чином конкурувати на інших потужних ринках через високу собівартість продукції та зношення основних фондів ГМК, що становить 62-68%. Анатолій Кінах переконаний у необхідності ведення переговорів на зовнішніх ринках та забезпеченні підприємств ГМК сировинною продукцією, а також відшкодуванні у повному обсязі податку на додану вартість підприємствам ГМК.

Після обговорення, в якому окрім членів уряду, взяли участь керівники найбільших гірничо-металургійних підприємств України та представники профільного комітету Верховної Ради, визначено низку заходів, спрямованих на стабілізацію роботи галузі. Йдеться, зокрема, про обмеження рентабельності на всіх етапах виробництва, долучення держави до переговорів металургів на зовнішніх ринках та введення тимчасового мораторію на підвищення залізничних та енергетичних тарифів для галузі.

Кабінет Міністрів доручив Міністерству економіки, Міністерству закордонних справ і Міністерству промислової політики прискорити проведення переговорів для збільшення поставок українського сталевого прокату в Європейський Союз і США. Зокрема, Мінекономіки, МЗС і Мінпромполітики отримали урядове доручення підготувати пакет документів, необхідних для прискорення укладення угоди між Україною і Європейським Союзом про торгівлю прокатом на 2005-2006 роки. Уряд також доручив інтенсифікувати переговори із США з метою зняття обмежень при поставках у цю країну сталевого прокату. Окрім того, Кабмін доручив Мінекономіки, МЗС й Мінпромполітики прискорити підписання угоди з Росією про торгівлю трубами із чорних металів на 2005-2007 роки.

Запроваджується моніторинг існуючих та перспективних ринків збуту металопрокату з паралельним наданням пропозиції щодо налагодження ефективного механізму спільних дій держави та промисловості з захисту та розвитку ринків ГМК. Крім того, передбачається обмеження рентабельності на всіх ланках гірничо-металургійного комплексу та введення тримісячного мораторію на підвищення тарифів на послуги залізничного транспорту, електроенергію та газ.

Кабінет Міністрів доручив Міністерству промислової політики разом із промисловим об'єднанням "Металургпром", асоціаціями "Укррудпром", "Укркокс" і підприємствами гірничо-металургійного комплексу України уточнити баланс металургійної сировини на 2 півріччя 2005 року. Зокрема, уточнюватиметься баланс виробництва й поставок металургійної сировини (насамперед, залізорудної сировини й коксу) з урахуванням можливих змін у виробництві металургійної продукції через скорочення попиту на метал на зовнішніх ринках.

Власники металургійних підприємств беруть на себе зобов'язання щодо капіталовкладень на технічне оновлення основних виробничих фондів в обсязі не менше $25 за одну тонну виробленої сталі, а також забезпечення прозорої схеми реалізації металопродукції та надходжень сплати до державного та місцевих бюджетів у повному обсязі.

Передбачено також вжити заходів щодо повернення підприємствам ГМК податку на додану вартість.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також