Парламентариям предлагают принять за законопроект "О Государственном долге Украины"

02.06.2005, 10:48

Комитет Верховной Рады Украины по вопросам финансов и банковской деятельности рекомендует парламенту принять за основу проект закона "О Государственном долге Украины". (укр.)

Законопроектом пропонується врегулювати на законодавчому рівні принципи утворення та механізм управління державним боргом України. Зокрема, проект визначає поняття, склад державного та гарантованого державою боргу, порядок утворення та управління ним, контроль за його станом, встановлює порядок його погашення та обслуговування.

За словами заступника голови Комітету Віталія Хомутинніка, в проекті чітко визначається статус державного боргу, порядок його утворення, обслуговування та погашення., що повинно підвищити надійність України як суверенного позичальника. Міністерство фінансів визначається єдиним органом державної влади, на який покладено обов'язки щодо розробки та реалізації боргової політики та управлінням державним боргом, з правом залучення інших органів та установ для здійснення окремих функцій в процесі такого управління, що підвищить прозорість боргових рішень та відповідальність виконавчої влади за макроекономічні наслідки їх прийняття.

Також визначається склад та структура державного внутрішнього та зовнішнього боргу, на основі чого повинна формуватись їх офіційне статистичне відображення, порядок та джерела їх утворення та напрями використання коштів, мобілізовані через внутрішні та зовнішні запозичення. Окреслюються основні напрямки здійснення політики щодо надання державних гарантій, створюються нормативні передумови для підвищення відповідальності позичальників за повернення заборгованих коштів, визначається порядок надання державних гарантій та вступу їх в силу, а також порядок стягнення заборгованості по державних гарантіях, що вступили в силу; передбачається створення фонду ризику, кошти якого дозволили би пом'якшити навантаження на бюджет тих виплат, що природно не могли бути враховані при складанні та затверджені проекту Державного бюджету.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також