Состоялась встреча президентов Украины и Франции

23.06.2005, 13:37

Президент Украины Виктор Ющенко провел встречу с Президентом Французской Республики Жаком Шираком. (укр.)

На зустрічі були присутні міністр закордонних справ України Борис Тарасюк, Секретар РНБОУ Петро Порошенко, Перший заступник Державного секретаря України Олександр Моцик та посол України у Французькій Республіці Юрій Сергєєв.

У коментарі журналістам Президент України заявив, що переговори з Жаком Шираком пройшли у надзвичайно конструктивній і дружній атмосфері. "Ми обговорили багато питань щодо двосторонніх відносин і у найближчі 2-3 тижні МЗС двох країн сформують своєрідний план дій, до якого будуть занесені усі пункти, які сьогодні обговорювалися", - сказав В. Ющенко.

За словами глави Української держави, у ході зустрічі обговорювалися торгово-економічні відносини, співпраця України та Франції в енергетичній сфері, зокрема, в газонафтовій галузі, галузі електроенергії, у тому числі ядерної електроенергії.

Президент України повідомив, що у вересні в Україні проходитиме українсько-французький енергетичний форум, де планується розглянути увесь комплекс питань, що стосуються енергетичного співробітництва двох країн. Україна, за словами Президента України, ініціювала проведення такого форуму у ході переговорів з французьким президентом.

Крім того, Президент повідомив, що під час переговорів сторони домовилися про технічну допомогу Франції щодо утилізації зброї Другої світової війни та пізнішого періоду, у тому числі протипіхотних мін. Сторони також домовилися, що Франція надасть технічну допомогу у проведенні аграрної та адміністративної реформ, а також адаптації українського законодавства до європейських стандартів.

Крім того, у ході зустрічі порушувалося питання пом'якшення візового режиму зі сторони Франції для певних категорій громадян: журналістів, політиків, бізнесменів, студентів. "Я впевнений, що сьогодні розпочалися нові відносини України і Франції", - наголосив він.

"Франція вітає європейські прагнення України, вступ України у цьому році до СОТ та набуття нею статусу країни з ринковою економікою", - зазначив В. Ющенко, додавши, що "почув тверду позицію підтримки Франції у цих питаннях".

Віктор Ющенко також зазначив, що Президент Франції підтримав український план врегулювання Придністровського конфлікту.

Глава держави повідомив, що запросив французького лідера у другій половині 2005 року відвідати Україну.
По материалам официального сайта Президента Украины.

Читайте також