Целостная система управления средствами субвенции не создана

09.06.2005, 11:48

Коллегия Счетной палаты рассмотрела результаты анализа использования средств субвенции из государственного бюджета на предоставления льгот отдельным категориям граждан и жилищных субсидий населению на приобретение твердого и жидкого печного бытового топлива и сжиженного газа в 2004-2005 годах. (укр.)

Колегія Рахункової палати зробила висновок - діюча система фінансування за рахунок коштів вказаної субвенції не забезпечує ефективного управління бюджетними коштами та надання зазначених виплат своєчасно і у повному обсязі. Використання коштів субвенції здійснювалося з порушенням законодавства.

У ході аналізу аудиторами виявлено використання коштів субвенції з порушенням чинного законодавства та неефективного управління ними на загальну суму 72,2 млн. грн., що становить 9,1% обсягу виділених асигнувань на 2004 рік та I квартал 2005 року. У тому числі, в результаті повернення до державного бюджету невикористаних протягом 2004 року асигнувань, допущено неефективне управління коштами державного бюджету на суму 27,2 млн. грн.

Цілісна система управління коштами субвенції не створена. Управління коштами субвенції здійснюється Мінфіном, Мінпраці (яке відповідає за реалізацію державної політики у сфері соціального захисту населення) та їх органами на місцях за відсутності унормованого порядку взаємодії і відповідальності. Не визначений головний розпорядник коштів, який відповідав би за забезпечення громадян пільгами і субсидіями.

Мінпраці фактично самоусунулося як від налагодження системи забезпечення пільгових категорій громадян (через постачальницькі структури) побутовим паливом і скрапленим газом, так і від контролю за ефективністю використання коштів державного бюджету стосовно обґрунтованості цін, за якими закуповується паливо.

Ряд законодавчих актів, що регулюють питання використання коштів субвенції на оплату пільг і субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива та скрапленого газу, недосконалі, носять суперечливий характер.

Зокрема, Мінпраці та Мінфіном не врегульовано та не забезпечено єдиного підходу до використання коштів субвенції на виплату пільг з придбання скрапленого газу для приготування їжі, які надавалися у 2004 році. Внаслідок цього, за наявності запланованих асигнувань у 2005 році (39,6 млн. грн.), надання зазначеної пільги призупинено.

Нормативно-правовими актами не передбачено покриття витрат на доставку палива до місяця проживання пільгових категорій громадян за рахунок субвенції. Проте, як показує практика, найбільш незахищені верстви населення не можуть сплатити доставку вугілля до місця проживання, тому відмовляються від пільг.

Мінфіном і Мінпраці проігноровано висновки Колегії Рахункової палати, зроблені у попередні роки та не врегульовано порядок планування видатків на надання пільг і субсидій населенню на придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу. Тож планування витрат здійснювалося без обґрунтованих розрахунків та єдиної методики визначення потреби в коштах субвенції.

Аудитори встановили, що прорахунки у плануванні з боку Мінфіну призвели до нестачі джерел фінансування та несвоєчасного надання пільг і субсидій населенню на придбання палива і скрапленого газу. Із затвердженого обсягу субвенції на 2004 рік вже за січень-серпень 2004 року в 15 регіонах планові річні призначення коштів субвенції були використані в повному обсязі. Лише у жовтні та листопаді 2004 року Урядом збільшені планові показники субвенції. В результаті цього, протягом вересня минулого року було обмежено право громадян на одержання пільг і субсидій на загальну суму 48 млн. грн.

Кабміном за поданням Мінфіну встановлені граничні ціни на тверде паливо, які нижчі, ніж рівень цін, врахованих при визначенні планового обсягу субвенції на 2005 рік та фактичні ціни на місцях. Тому в ряді регіонів з початку 2005 року призупинено відпуск палива пільговим категоріям громадян або вони отримують його в менших розмірах, ніж визначено Законом України "Про Державний бюджет України на 2005 рік".

У результаті незабезпечення Мінпраці, Мінфіном та їх структурними підрозділами дієвого контролю за використанням коштів субвенції на місцях допущені порушення законодавства. Аудиторами встановлено, що у Вінницькій, Дніпропетровській, Одеській та Львівській областях перерахування 43,2 млн. грн. субвенції місцевими фінансовими органами головним розпорядникам місцевих бюджетів затримувалося від одного до 46 днів. Місцевими управліннями праці та соціального захисту населення порушувався встановлений порядок закупівель за державні кошти і проведення авансових платежів, безпідставно здійснювалися: оплата за послуги банків; відпуск палива за завищеною ціною; надання субсидій. Всього виявлено таких фактів на суму 1,8 млн. грн.

Колегія Рахункової палати направила інформацію з цього питання Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Висновок - Мінпраці та Мінфіну для вжиття заходів щодо усунення виявлених порушень.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також