Управление было неэффективным

18.07.2005, 13:55

Аудиторами Счетной палаты Украины осуществлена проверка использования средств Государственного бюджета Украины, выделенных в 2003-2004 годах и в первом квартале 2005 года на финансовую поддержку производства продукции животноводства и растениеводства. (укр.)

Розглянувши результати перевірки, Колегія Рахункової палати зробила висновок, що Мінагрополітики разом із Мінфіном не забезпечили ефективного управління коштами державного бюджету. У зв'язку з затримкою затвердження Порядків використання бюджетних коштів основна сума бюджетних виплат здійснювалася в 2003-2004 роках із запізненням. Все це значно знизило ефективність державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників.

Подібна ситуація склалася у поточному році. Через затримку затвердження Порядків використання коштів (постанова Кабінету Міністрів України "Питання використання коштів, передбачених у державному бюджеті для фінансової підтримки підприємств агропромислового комплексу", прийнята лише 06.05.2005), у І кварталі 2005 року виділення коштів із державного бюджету на фінансову підтримку виробництва продукції тваринництва і рослинництва взагалі не проводилося.

У ході перевірки аудиторами встановлено, що планування видатків не носить системного характеру, розподіл коштів, які виділяються на фінансову підтримку, здійснюється ситуативно. Зокрема, кошти, які виділяються на програму "Фінансова підтримка виробництва продукції тваринництва і рослинництва" за напрямками виділялися непропорційно до обсягів витрат, внаслідок чого на одні з них обсяги видатків перевищували потреби, розраховані Мінагрополітики, тоді як на інші коштів виділяється вкрай недостатньо. Такий стан справ практично нівелює очікуваний позитивний результат від запровадження державної підтримки виробництва сільгосппродукції.

Аудитори виявили, що Мінагрополітики, як головний розпорядник бюджетних коштів, в порушення вимог ст. 22 Бюджетного кодексу України, не забезпечив належного контролю за використанням коштів, що виділяються з державного бюджету на "Фінансову підтримку виробництва продукції тваринництва і рослинництва", що стало однією з причин неефективного, незаконного та нецільового витрачання бюджетних коштів на загальну суму 75526,6 тис. гривень.

На засіданні Колегії зазначалося, що програма "Фінансова підтримка виробництва продукції тваринництва і рослинництва" на практиці перетворилася в ще один "резервний" фонд, напрями використання бюджетних коштів якого не мають постійного характеру, а визначаються Мінагрополітики, як головним розпорядником коштів, самостійно, що, на практиці, призводить до неефективного управління ними.

Про результати аналізу поінформовано Верховну Раду України. Кабінету Міністрів України та Міністерству аграрної політики надіслано інформацію про результати перевірки для усунення виявлених недоліків.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також