Украину посетил Хавьер Солана

20.07.2005, 12:33

19 июля состоялся визит в Украину генерального секретаря Совета ЕС, верховного представителя ЕС по вопросам внешней политики и политики безопасности Хавьер Солана. (укр.)

Х. Солана був прийнятий Президентом України В. Ющенком та прем'єр-міністром України Ю. Тимошенко, зустрівся з міністром закордонних справ України Б. Тарасюком та секретарем Ради національної безпеки і оборони України П. Порошенком.

Основна увага під час переговорів була приділена оцінці результатів перших місяців реалізації Плану дій Україна - ЄС, як інструменту, що покликаний сприяти реальному зближенню України з ЄС, а також окресленню майбутніх перспектив у двосторонніх відносинах.

Українська сторона ще раз підтвердила готовність та чітку політичну волю до якнайповнішого і ефективного виконання всіх спільних домовленостей, що дозволить відкрити перед Україною нові можливості в реалізації курсу на вступ до ЄС.

У свою чергу Х. Солана наголосив на підтримці з боку ЄС зусиль українського керівництва щодо проведення внутрішніх політичних та економічних реформ, які покликані наблизити українське суспільство до високих стандартів Європейського Союзу, та запевнив, що проблеми внутрішнього реформування ЄС жодним чином не вплинуть негативно на подальший розвиток співробітництва між Україною та ЄС.

Були також обговорені актуальні питання порядку денного двосторонніх відносин, таких як надання Україні ринкового статусу в рамках антидемпінгового законодавства ЄС, спрощення візового режиму поїздок для громадян України до держав-членів ЄС, започаткування переговорів про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Сторони погодилися з необхідністю досягнення конкретних практичних результатів з вирішення цих питань ще до жовтневого саміту Україна-ЄС.

Окремим пунктом порядку денного стало обговорення питань міжнародного співробітництва між Україною та ЄС, зокрема щодо шляхів придністровського врегулювання.

Х. Солана високо оцінив український План врегулювання Придністровського конфлікту "До врегулювання через демократію" і запевнив у підтримці у його реалізації з боку ЄС.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також