НАК "Нафтогаз Украины" установила в Украине пятимиллионный счетчик газа

21.07.2005, 18:23

20 июля в с. Кочеток Чугуевского района Харьковской области состоялась церемония установки пятимиллионного счетчика газа. (укр.)

В урочистостях взяли участь заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Немченко, начальник департаменту обліку газу та нафти компанії Валерій Панасюк, перший заступник голови правління ВАТ "Харківгаз" Сергій Мокрий, а також представники органів місцевої влади. П'ятимільйонною мешканкою країни, в оселі якої запрацював лічильник газу, стала ветеран війни Марфа Павлівна Сахно.

Лічильник було встановлено за кошти НАК "Нафтогаз України" в рамках Програми компанії з оснащення житлового фонду приладами обліку газу в Україні, яка реалізується з 2001 року. Програма спрямована на підтримку малозабезпечених верств населення, насамперед, пенсіонерів, інвалідів, ветеранів війни, які проживають в помешканнях, що опалюються за рахунок газових котлів. Так звані "безплатні" лічильники вітчизняного виробництва встановлюються за рахунок коштів цільової надбавки до тарифу на постачання природного газу. Як зазначив заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Юрій Немченко, нині Програма оснащення житлового фонду компанії реалізується в 10-ти областях України і вже на черзі запуск аналогічних проектів в Дніпропетровській, Миколаївській, Запорізькій, Одеській, Херсонській областях, місті Тернопіль та АР Крим. Він також підкреслив, що нові програми будуть принципово відрізнятися від діючих своєю соціальною спрямованістю, передбаченою програмою Уряду України "Назустріч людям".

Харківська область лідирує за темпами оснащення газовими приладами. На момент прийняття "Програми оснащення житлового фонду Харківської області лічильниками газу у 2003-2006 рр." в області налічувалося 240,7 тис. квартир, де газ використовувався на опалення, з них лише близько 60% були оснащені лічильниками. За словами першого заступника голови правління ВАТ "Харківгаз" Сергія Мокрого, до кінця наступного року передбачається стовідсоткове оснащення таких осель приладами обліку. Загалом, програмою заплановано за три роки встановити 100,5 тис. лічильників та створити два сервісні центри для їх обслуговування й ремонту. На реалізацію цих завдань передбачено виділити 30,15 млн. грн. При цьому прогнозується зменшення втрат природного газу на рівні 28,2 млн. м3.

Уже зараз за рахунок коштів національної нафтогазової компанії в Харківській області встановлено 38 520 побутових лічильників газу, в тому числі 12 300 у нинішньому півріччі. До кінця поточного року ВАТ "Харківгаз" має забезпечити лічильниками газу 30 000 помешкань та створити сервісний центр для обслуговування приладів обліку, модернізувати існуючу лабораторію з їх ремонту. Для цього передбачено 9 млн. грн. очікуване зменшення втрат природного газу - 8,0 млн. м3 газу.

Загалом по Україні, завдяки масовому встановленню побутових лічильників газу, в тому числі і в рамках соціально спрямованих програм підтримки малозабезпечених верств населення, щорічно економиться 8,0-10,0 млрд. кубометрів блакитного палива - заявив в інтерв'ю начальник департаменту обліку газу та нафти НАК "Нафтогаз України" Валерій Панасюк. При цьому він підкреслив, що прилади обліку економлять і родинні бюджети пересічних громадян, оскільки для тих абонентів, які мають лічильники, тисяча кубічних метрів газу коштує 175 гривень, а без нього - 190 гривень.
По материалам пресс-центра НАК "Нафтогаз Украины".

Читайте також