Украинские журналисты награждены Международной наградой свободы прессы

21.07.2005, 12:09

Наталии Дмитрук и Елене Притуле присуждена Международная награда свободы прессы им. Джона Обьюшона 2005 года в номинации "иностранные журналисты". (укр.)

Про це повідомив президент Національного прес-клубу у м. Вашингтон Річард Данем під час 32-ї щорічної церемонії вручення нагород Національного прес-клубу (НПК) журналістам, яка відбулася 18 липня ц. р.

НПК високо оцінило "мужніх незалежних українських журналістів, які кинули виклик контрольованим державою засобам масової інформації і ризикували власною безпекою для того, щоб допомогти скасувати сфальсифіковані президентські вибори", йдеться в повідомленні клубу.

Група судів, що визначали переможців в кожній категорії нагород та номінації, відзначили "Олену Притулу, яка разом з вбитим Георгієм Гонгадзе заснувала провідне в Україні Інтернет-видання "Українську правду", та Наталю Дмитрук, сурдоперекладачку, яка минулого листопада звернулася до глядачів телеканалу УТ-1 із закликом не вірити висвітленню подій, яке є "брехливим".

З нагоди присудження цієї нагороди Президент України Віктор Ющенко надіслав звернення до Національного прес-клубу, у якому, зокрема, зазначається:

"Рішення про присудження українським журналістам почесної нагороди я розцінюю як визнання громадянського подвигу української журналістики. Воно ще раз підтверджує величезну роль, яку відіграють засоби масової інформації в сучасному світі. У мирній перемозі свободи в Україні величезна заслуга належить пресі. Її здобували тисячі професіоналів і багато з них заплатили високу ціну за право бути вірними обов(язку та чесними зі своїм народом.

Знаменно, що цю високу нагороду отримує Наталя Дмитрук - людина, яка в перший день протистояння не побоялася заперечити брехливі повідомлення офіційних джерел на очах мільйонів українських телеглядачів. Не менш знаменною є відзнака непересічної ролі в інформаційному просторі українських Інтернет-видань, первістком серед них було дітище Георгія Гонгадзе - "Українська правда".

Нагороду вручено представнику Посольства для подальшої передачі Наталі Дмитрук і Олені Притулі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також