Операции с недвижимым военным имуществом имели признаки коррупционных действий

23.08.2005, 12:39

Коллегия Счетной палаты Украины рассмотрела результаты проверки Министерства обороны Украины по вопросам использования и распоряжения недвижимым имуществом в 2001-2004 годах. (укр.)

Колегія Рахункової палати, розглянувши результати перевірки Міністерства оборони України з питань використання та розпоряджання нерухомим майном у 2001-2004 роках, зробила висновок, що незадовільна система організації відчуження та використання нерухомого військового майна, вивільненого в ході виконання Державної програми реформування та розвитку Збройних Сил України, яка склалася в Міноборони, не забезпечувала законного та ефективного його використання.

Перевіркою, проведеною Рахунковою палатою, встановлено, що фактично нерухоме військове майно стало особливо привабливим на ринку нерухомості і перетворилося на джерело спекуляцій та одержання неконтрольованих доходів особами, які отримали до нього доступ, а держава зазнавала збитків у великих розмірах. Переважна більшість операцій з нерухомим військовим майном, які були перевірені, носила ознаки корупційних дій.

Міністерство оборони України у 2001-2004 роках не забезпечило ефективної співпраці з уповноваженими організаціями щодо здійснення реалізації вивільнених у процесі реформування Збройних Сил України об'єктів нерухомості. За 2001-2004 роки надходження від реалізації уповноваженими організаціями нерухомого військового майна склали лише 29,2 млн. грн. або 10,7% від залишкової вартості майна, включеного Міністерством оборони України в переліки до відчуження.

В результаті уповільнення Міноборони процесу реалізації вивільнених в ході реформування Збройних Сил України об'єктів нерухомості, які мали потенційних покупців, протягом 2003-2004 років Державний бюджет недоотримав близько 64 млн. грн., а нереалізовані об'єкти з кожним роком руйнувалися, втрачали свою привабливість і, відповідно, ринкову вартість.

Аудиторами встановлено, що державними підприємствами Міноборони не забезпечено ефективне та законне використання нерухомого військового майна, а його реалізація на загальну суму 7,1 млн. грн. проведена без застосування відповідних конкурентних засад за експертною оцінкою нерухомого майна, яка з Фондом державного майна не погоджувалася. Так, у 2004 році державним підприємством Міноборони "Київський госпрозрахунковий центральний експериментальний виробничий комбінат" без передбачених чинним законодавством конкурентних засад реалізовано майновий комплекс, розташований у м. Києві по вул. Рибальській, 24/16 (Печерський район) загальною площею будівель 4,4 тис. кв. м. лише за 5,7 млн. грн., (експертна вартість цього майна Фондом державного майна України не погоджувалася).

Міноборони не забезпечило укладання договорів оренди у відповідності з вимогами чинного законодавства, а відсутність контролю за їх виконанням призвела до нецільового використання орендарями отриманого в оренду нерухомого військового майна, в результаті чого бюджет був позбавлений

1,0 млн. грн. земельного податку, а Міноборони протягом 2001-2004 років - 1,2 млн. грн. доходів від орендної плати.

Матеріали перевірки Колегія Рахункової палати направила Міноборони для усунення виявлених недоліків, проведення службових розслідувань та притягнення винних до відповідальності, а також Генеральній прокуратурі України для прокурорського реагування.
По материалам пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також