"Газ Украины" активизирует роботу по противодействию криминальным схемам на рынке природного газа

30.08.2005, 15:05

В рамках прозрачного бизнеса, нацеленного на финансовый результат, менеджмент ДК "Газ Украины" имеет четкое видение заданий и методов их выполнения. (укр.)

Порівняння господарської діяльності ДК "Газ України" за перше півріччя 2004 і 2005 років засвідчило зростання рівня поточних розрахунків усіх категорій споживачів на 3% при зростанні середньої ціни реалізації газу з 209 до 250 грн. за 1000 куб. м. За 6 місяців 2005 року за газ сплачено (з врахуванням погашення боргів минулих років) на 1,8 млрд. грн. більше, ніж за аналогічний період 2004 року. Це ті кошти, які направляються в т.ч. до бюджету. Нагадаємо, що НАК "Нафтогаз України"" за перше півріччя перерахувала до бюджету 5,6 млрд. грн., що приблизно вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2004 року.

Суттєву роль у збільшенні надходжень до бюджету відіграє боротьба нового керівництва НАК "Нафтогаз України" по ліквідації тіньових, кримінальних схем по вимиванню фінансових потоків, налагоджених попереднім керівництвом.

У той же час у сфері боротьби з кримінальними схемами компанія наштовхується на протидію, що виходить за межі закону. Протягом останнього часу окремі посадові особи приватних підприємств, використовуючи недосконалість вітчизняного законодавства і правосуддя, неузгодженість нормативних документів, що регламентують порядок виконання судових рішень, маючи суперечливі по суті, але "формально" законні рішення, використовуючи корупційної зв'язки, не чекаючи остаточних законних рішень вищих судових інстанцій, намагаються примусовим шляхом стягнути з ДК "Газ України" значні суми.

Протистояння компанії таким спробам є адекватним і має суто правовий характер. Зокрема, усі намагання блокувати рахунки компанії і стягнути грошові кошти припинялись судовим шляхом та через Міністерство юстиції України, Генеральну прокуратуру України.

Необхідність оприлюднення через ЗМІ, на перший погляд, повсякденної для суб'єктів господарювання проблеми викликана двома причинами.

Перша - це можливість завдання ДК "Газ України" як державному підприємству суттєвих збитків шляхом поспішного стягнення значних коштів з рахунків компанії на користь прудких та "кмітливих" приватних підприємств, що створили фіктивну кредиторську заборгованість. На сьогодні відносно компанії вже була вчинена спроба нанести збитків на суму у 10 млн. грн.. Це в свою чергу, завдало б збитків інтересам держави.

Друга причина - це скоєння кримінальних дій відносно працівника компанії. 24 серпня 2005 р. пізно увечері його знайшли у безлюдному місці в одному з парків Києва непритомного. На тілі виявлено численні ножові поранення. Враховуючи усі обставини цієї події у керівництва Компанії є вагомі підстави вважати, що це пов'язано з його професійною діяльністю останнім часом. До кола обов'язків потерпілого працівника входило здійснення правових заходів з перешкоджання необгрунтованому блокуванню рахунків Компанії та попередження списання з них грошових коштів в інтересах приватних підприємств, з якими не завершено судові спори.

Відтак керівництво компанії вимушене вжити додаткових заходів для забезпечення життя й здоров'я працівників до з'ясування причин випадку. Керівництво компанії висловлює впевненість, що правоохоронні органи також вживуть усі передбачені законом кроки для всебічного, повного й об'єктивного розслідування обставин цього злочину, встановлення істини та притягнення злочинців до відповідальності.

Керівництво ДК "Газ України" ще раз наголошує, що головний принцип діяльності компаній системи НАК "Нафтогаз України" полягає у захисті інтересів держави. І жодні маніпуляції та провокації не змусять компанію порушити цей принцип.

Департаментом правового забезпечення претензійно-позовної та договірної роботи ДК "Газ України" протягом першого півріччя 2005 року направлено до суду 224 позови про стягнення з підприємств-боржників 582547136 грн. За результатами розгляду позовних заяв компанії стягнуто за рішеннями судів 565654040 грн.( в тому числі і за позовами, поданими в 2004 році).

В 2004 році департаментом подано до суду 626 позовних заяв на загальну суму 2068944289 грн. Судами винесені рішення про стягнення 1063398458 грн. Крім того, в провадженні Департаменту знаходяться 465 справ про банкрутство, у яких компанією заявлені кредиторські вимоги, на суму 2237473969 грн., а також відкриті 1382 виконавчих провадження до боржників компанії на суму 2386978919 грн. Загалом в Департаменті ведеться різного роду претензійно-позовна робота та робота по забезпеченню виконання судових рішень на суму 7696506207 грн.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також