Борис Тарасюк встретился со своим российским коллегой

24.09.2005, 12:41

23 сентября министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк осуществил однодневный рабочий визит в Российскую Федерацию. (укр.)

Під час переговорів делегацій зовнішньополітичних відомств України та РФ були обговорені актуальні питання українсько-російських відносин та перспективи розвитку двосторонніх відносин.

Український міністр поінформував свого російського колегу Сергія Лаврова про сучасну внутрішньополітичну та економічну ситуацію в нашій країні, зокрема, про затвердження Верховною Радою України Юрія Єханурова на посаду прем'єр-міністра України.

Б. Тарасюк наголосив на незмінності стратегічного характеру українсько-російських відносин. У цьому контексті, була також відзначена рішучість президентів обох держав вирішувати у конструктивному дусі проблемні питання порядку двосторонніх взаємин.

У ході переговорів українською стороною було висловлено ряд пропозицій і ініціатив, реалізація яких дозволить суттєво покращити існуючий рівень українсько-російського співробітництва зі всього спектру питань. Зокрема, було запропоновано прискорити завершення переговорів щодо Угоди про реадмісію з метою більш дієвої боротьби з нелегальною міграцією та транскордонною злочинністю, спростити процедуру отримання та припинення громадянства України та РФ для громадян обох країн, вирішити питання правового статусу громадян України та Росії, які постійно проживають на територіях обох держав.

Сторони у принциповому плані узгодили План дій Україна-РФ на 2005-2006 рр., структуру підкомітету з міжнародного співробітництва Міждержавної комісії, рівень представленості у підкомісіях.

Б. Тарасюк та С. Лавров обмінялися думками з нагальних питань двостороннього торговельно-економічного співробітництва. У цьому контексті були обговорені також питання відкриття відділень торговельних представництв РФ в Україні та відділень Посольства України в Російській Федерації для здійснення торговельно-економічної діяльності в регіонах.

Глави зовнішньополітичних відомств України та РФ також домовилися розглянути питання щодо відкриття додаткових консульських установ на територіях обох держав.

Борис Тарасюк підтвердив принципову позицію нашої держави стосовно виконання міжнародних зобов'язань щодо тимчасового перебування Чорноморського флоту РФ на території України та наголосив на необхідності виконання російською стороною її зобов'язань щодо тимчасового перебування ЧФ РФ.

Українська та російська делегації обговорили питання активів, боргів та закордонної власності колишнього СРСР.

На доручення глав делегацій Посол України в Росії Микола Білоблоцький та Посол з особливих доручень МЗС РФ Ігор Савольський завізували Угоду про порядок перетину українсько-російського державного кордону мешканцями прикордонних областей України та РФ.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також