В Кировоградской области в детском доме обнаружен гепатит А

16.10.2006, 12:27

По состоянию на 16 октября в инфекционном отделении Кировоградской городской больницы ©1 находится 26 человек (25 детей и 1 воспитатель) из детского дома "Барвінок". (укр.)

Всі госпіталізовані були оглянуті комісійно. Діагноз "вірусний гепатит" встановлений 10 особам (9 дітям і 1 вихователю). Перебіг захворювання: у 4 дітей та вихователя - середньої важкості та у 5 дітей - легкої важкості. Решта 16 дітей залишені у стаціонарі для дообстеження.

Продовжується медичний нагляд за дітьми та персоналом дитячого будинку, всі діти та персонал отримують профілактичне лікування. Проводяться мікробіологічні та вірусологічні дослідження. Джерело та збудник інфекції встановлюються.

На місце спалаху інфекції виїхала комісія МОЗ. Ситуація знаходиться під контролем.

Вірусний гепатит А - гостре інфекційне захворювання печінки, викликане вірусом. Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі: він може зберігатися протягом кількох місяців при температурі +4?С та до двох тижнів при кімнатній температурі. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Основним фактором передачі є наасмперед питна вода, а також харчові продукти, овочі та фрукти, котрі вирощені на зрошувальних грунтах.

Вірусний гепатит А залишається однією з найпоширеніших інфекцій. З 1995 року має місце тенденція до зниження захворюваності на вірусний гепатит А, однак за даними ВООЗ щорічно за медичною допомогою звертаються від 70 до 150 тис. осіб. В Україні за останні 5 років цією інфекцією перехворіло понад 375 тисяч осіб, кожний третій хворий - дитина до 15 років.

Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період.

Незважаючи на зменшення кількості хворих, вірусний гепатит А займає одне з провідних місць у структурі інфекційної захворюваності, актуальність проблеми визначається, в першу чергу, надзвичайним соціальним та економічним значенням цієї інфекції у групі кишкових хвороб.

Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил профілактики даного захворювання. Щоб уникнути захворювання, фахівці рекомендують:

вживати доброякісну питну воду, що подається до споживача епідемічно безпечними водопровідними джерелами централізованого та нецентралізованого водопостачання, котрі контролюються комунальною службою та санепідстанціями;

воду з нецентралізованих джерел (копанок, колодязів тощо) перед вживанням кип'ятити;

не використовувати воду із сумнівних джерел;

не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;

ретельно мити перед вживанням овочі та фрукти;

регулярно мити руки;

дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготуввання їжі.
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також