7 октября - Всемирный день хосписной и паллиативной помощи

07.10.2006, 12:50

Накануне Всемирного дня хосписной и паллиативной помощи, который отмечается 7 октября, в Министерстве здравоохранения Украины состоялось заседание Межведомственной рабочей группы по вопросам паллиативной помощи. (укр.)

Міністерство охорони здоров'я працює над розвитком паліативної опіки в Україні. Головні принципи паліативної допомоги - полегшувати біль та інші тяжкі прояви хвороби, а також поєднання медичної опіки, духовної та психологічної підтримки. Гуманність, терпеливість, розуміння, вміння надати медичну допомогу, психологічна підтримка хворого, його рідних та близьких є дуже важливими для людини, щоб гідно залишити земне життя. Запровадження цього виду допомоги хворим на невиліковні недуги, людям у важкому передсмертному стані вимагає об'єднання зусиль не тільки медиків, але соціальних служб, релігійних та громадських організацій.

Наказом МОЗ від 06.07.2006 створена Міжвідомча робоча група з питань паліативної допомоги населенню, у яку увійшли представники Міністерства охорони здоров'я, Міністерства праці та соціальної політики, громадськості.

Визначені приоритетні напрямки діяльності щодо розвитку паліативної допомоги в Україні. Робоча група вивчала ситуацію щодо мережі та діяльності, потужності існуючих в системі МОЗ хоспісів, а також орієнтовних потреб та пропозицій регіонів. Розроблено зміни до нормативно-законодавчої бази, основні положення Концепції паліативної допомоги в Україні, проекти "Положення про хоспіс", "Положення про директора хоспісу", "Посадова інструкція молодшої медичної сестри", "Посадова інструкція старшої медичної сестри", а також проект Державного стандарту якості соціальних послуг, які надаються в ході хоспісного догляду.

Здійснено аналіз стану розвитку хоспісної та паліативної допомоги в регіонах України. Найближчим часом буде відпрацьована українська модель надання паліативної допомоги.
Инф. пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також