В Украине в сентябре грибами отравились около 300 человек

02.10.2006, 18:00

Министерство здравоохранения Украины обеспокоено ситуацией, которая сложилась вследствии отравления грибами: за сентябрь зарегистрировано 287 человек, которые отравились дикорастущими грибами. (укр.)

Станом на 2 жовтня 2006 р. зареєстровано всього 390 випадків отруєння грибами, з них 59 - дітей; померли 34 чол., з яких 2 дітей.

Для порівн.: станом на 01.09.2006 було зареєстровано 103 особи, що отруїлись неїстивними грибам, з них - 23 дітей, померло 7 дорослих.

У минулому році станом на 02.10.2005 було зареєстровано 358 випадків, з яких 70 - діти; померли всього 45, з них дітей - 13.

Найбільше отруєнь грибами зареєстровано в областях: Київській - 69 чол., Волинській - 43 чол. (з них 10 дітей), Львівській - 26 чол. (10 дітей, 1 дитина померла), Тернопільській - 28 чол. (7 дітей), Рівненській - 26 чол. (9 дітей), Вінницькій - 26 чол., Чернігівській - 30 чол.(5 дітей, 1 дитина померла), Черкаська - 16 чол., м. Київ - 36 чол.

Більшість отруєнь спричинені, як правило, вживанням пластинчатих отруйних грибів (найчастіше - бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки, дощовики, шампіньйони), що помилково сприймаються за їстивні, та умовно-їстивних грибів (при розламуванні виділяють молочковий сік - дощовики, чорнильний гриб, сморчки та ін.) - внаслідок невмілої або неправильної їх кулінарної обробки. Переважно отруєння бувають випадковими й здебільшого мають "сімейний" або "товаристський" характер, здебільшого потерпілі впевнені, що вживали їстивні гриби. Бувають випадки отруєнь і їстивними грибами, що є підставою вважати причинами місце збирання грибів, вік грибів тощо.

Симптоми захворювання розвиваються в діапазоні: від 30-ти хвилин - до 24-х годин. Отруєння грибами протікають набагато важче, перебіг захворювання ускладнює вживання алкогольних напоїв. Основною причиною смертних випадків є здебільшого пізнє звертання за медичною допомогою у медичні заклади.

Незважаючи на постійні публікації у ЗМІ оперативних даних щодо отруєнь грибами, тематичні сюжети та програми телебачення і радіо проблема отруєння дикорослими грибами залишається. Традиції споживання дикорослих грибів поєднуються з сьогоднішнім легковажним ставлення населення України до найдорожчого - життя свого й своїх близьких, а особливо - дітей. Основною причиною отруєнь здебільшого є те, що грибники не завжди знають ознаки їстивних грибів і не вміють розрізняти їх від неїстивних. Надзвичайну занепокоєність викликає отруєння грибами дітей, адже вживання грибів дітям до 8-ми років категорично протипоказане.

Міністерство охорони здоров'я України попереджає, що вживання дикорослих грибів небезпечно для здоров'я і може призвести до летальних наслідків!

Україна відноситься до країн, в якій вживання дикорослих грибів є традиційним, однак ця традиція таїть в собі небезпеку отруєння. Найчастіше отруєння виникає внаслідок споживання блідої поганки, хоча реєструються випадки, що пов'язані з вживанням таких видів, як рядовка тигрова, печериця жовтошкіра, строчки, гриб-парасолька цегляно-сіро-червоний, опеньок несправжній тощо. Спеціалістами Міністерства охорони здоров'я України розроблені рекомендації грибникам, у яких узагальнено багаторічний досвід спостереження щодо збирання та споживання грибів.

Для того щоб уникнути отруєння дикорослими грибами:

1. Якщо Ви відмовились від споживання дикорослих грибів як від продукту взагалі і споживаєте штучно вирощені печериці та гливи, які купуєте у магазинах, то отруєння такими грибами Вам і Вашій сім'ї не загрожує.

2. Якщо Ви не можете відмовитись від цього продукту, то набагато безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.

3. Якщо Ви все таки вирушаєте у ліс за грибами, необхідно знати наступне:

ніколи не збирайте грибів, яких не знаєте;

збирайте губчасті гриби - "білі", "бабки", "моховики" тощо - в наших широтах від них найменше отруєнь;

зібрані гриби ще раз ретельно перевірте: якщо гриб викликає хоч найменший сумнів або старий - краще його позбудьтеся;

перед приготуванням страв гриби необхідно добре промити і обов'язково відварити у підсоленій воді протягом 10-15 хвилин, а перед сушінням - обтерти вологою тканиною;

ніколи не застосовуйте "домашні" методи визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок - вони помилкові!

страви з грибів необхідно зберігати на холоді в емальованому посуді, але не більше ніж 24 години;

не вживайте сирих дикорослих грибів!

не давайте страв з грибів дітям!

не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.

4. Якщо підозрюєте отруєння, НЕГАЙНО:

промийте шлунок слабким розчином кухонної солі;

обов'язково, незважаючи на тимчасове полегшення стану, зверніться за медичною допомогою до найближчої лікувальної установи.

Пам'ятайте: пізнє звертання за медичною допомогою загрожує Вашому життю!
По материалам пресс-службы Министерства здравоохранения Украины.

Читайте також