"УАТК" закажет 10 самолетов типа Ан-70-100

26.10.2006, 13:04

"Украинская авиационно-транспортная компания" выступила заказчиком 10 самолетов типа Ан-70-100, которыми планирует пополнить свой парк авиационной техники на протяжении 2008-2010 годов, сообщил генеральный директор "УАТК" Виталий Попов. (укр.)

"УАТК" здійснює поступові реальні кроки до оновлення свого парку авіаційної техніки. Компанія виступила замовником 10 літаків типу Ан-70-100, якими планує поповнити свій парк повітряних суден протягом 2008 - 2010 років".

Про це сьогодні, 25 жовтня, повідомив на брифінгу Генеральний директор Державного підприємства Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" Віталій Попов.

Відповідаючи на питання журналістів щодо подальшої долі проекту Ан-70, Віталій Попов зауважив, що на сьогоднішній день це питання винесено на засідання комісії Ющенко-Путін на найвищому рівні.

- Я не можу робити політичних заяв, тому що це прерогатива уряду. Але, на мій погляд, якщо це питання винесено в площину президентів обох держав, то остаточну крапку у ньому не поставлено. Її у цих переговорах мають поставити президенти, - сказав він.

Генеральний директор ДП МО України "Українська авіаційна транспортна компанія" висловив сподівання на те, що на переговорах президентів України та Російської Федерації це питання буде вирішено позитивно. Він зазначив, що існуюча невизначеність щодо Ан-70 ставить під загрозу цей проект взагалі.

- Всі ті кошти, які були вкладені у цей проект спочатку Радянським Союзом, а згодом незалежною Україною, не повинні втрачатися. Ан-70 має знайти належну підтримку і з боку уряду, і з боку тих структур, які займаються розробкою цієї машини, - сказав він.

Віталій Попов також підтвердив намір "УАТК" придбати кілька літаків, які є цивільною версією військово-транспортного літака Ан-70.

- Ан-70 - військово-транспортна машина, яка може злітати з непідготовлених або коротких смуг, що є дуже корисним під час ведення бойових дій. Якщо буде вирішено питання щодо модифікації Ан-70-100 та випуску цивільної версії цього військово-транспортного літака, ми готові замовити 10 літаків такого типу. Ми на це ставимо, - наголосив він.

Генеральний директор "Української авіаційної транспортної компанії" також висловив переконання у необхідності налагодження тісної співпраці між українською та російською авіаційною промисловістю. Він підкреслив, що розрив кооперації, яка була налагоджена у цій сфері ще за часів Радянського Союзу призведе до значних витрат.

- Зараз українська сторона може будувати ці літаки без участі російських підприємств, але для цього потрібні значні кошти і значний термін часу, - зазначив Віталій Попов. - Наша політична еліта повинна зрозуміти, що авіапром - це ділянка, на якій не можна зупинятися, бо ринок не чекає, він видавлює конкурентів, - додав він.

За словами гендиректора Державного підприємства МО України "УАТК", хоча на сьогоднішній день сегмент ринку такої вантажності не заповнений, вже у 2011 році на нього вийде літак "Airbus" А-400.

Віталій Попов також додав, що на даний час українська сторона виконала усі свої зобов'язання в частині доведення та випробувальних польотів Ан-70.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також