Парламент одобрил законопроект об использовании стратегической транспортной авиации Украины в операциях и учениях НАТО

06.10.2006, 13:13

Верховная Рада Украины одобрила Закон, которым позволяет использовать стратегическую транспортную авиацию Украины в операциях и учениях НАТО. (укр.)

5 жовтня під час сесійного засідання Верховна Рада України ухвалила Закону "Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і Верховним головнокомандуванням Об'єднаних Збройних Сил НАТО з питань трансформації та Верховним головнокомандуванням Об'єднаних Збройних Сил НАТО в Європі щодо використання стратегічної транспортної авіації України в операціях та навчаннях НАТО".

Ухвалення цього документу підтримали 390 народних депутатів.

Представляючи даний законопроект в парламенті начальник Генерального штабу - Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Сергій Кириченко зазначив, що цей Меморандум передбачає загальні пропозиції держави до можливості здійснення авіатранспортних перевезень у рамках виконання тих чи інших завдань.

У той же час він наголосив, що закон не передбачає участі транспортної авіації в будь-яких завданнях в рамках операцій під егідою НАТО.

- Саме Уряд держави визначатиме питання доцільності - як політичної так i економічної - використання транспортної авіації у тій чи іншій операції Альянсу, - додав генерал-полковник Сергій Кириченко.

Необхідно зазначити, що ухвалення цього закону, створило правові підстави для використання НАТО стратегічної транспортної авіації України. У свою чергу це забезпечить значні фінансові надходження до Державного бюджету за користування українськими транспортними літаками в операціях та навчаннях під егідою Північноатлантичного альянсу.

Довідка. Україна - одна з небагатьох країн світу, яка володіє потужною транспортною авіацією. Зокрема, на міжнародному ринку як надійний партнер з великими потужностями зарекомендувало себе Державне підприємство Міністерства оборони України "Українська авіаційна транспортна компанія" (УАТК).

УАТК для забезпечення транспортних перевезень має у своєму авіаційному парку понад 20 літаків різних типів, зокрема, Іл-76МД, Ан-26, Ан-12. Перед нечисленними зарубіжними аналогами вітчизняні транспортні літаки мають значні переваги. Адже перевезення ними обходиться набагато дешевше, а приземлятися вони можуть на будь-які аеродроми навіть за несприятливих умов, що важливо при проведенні військових та миротворчих операцій.

Саме УАТК забезпечувало виведення українського миротворчого контингенту з Іраку та успішно провело перекидання з Румунії до Афганістану багатонаціональної бригади країн Південно-Східної Європи "Seebrig".

Компанія УАТК також є надійним партнером ООН і надає транспортні послуги для перевезення миротворчих контингентів під час ротацій, а також в ході реалізації гуманітарних програм. За підсумками минулого року обсяг перевезень УАТК зріс майже у шість разів, у порівняні з 2004 роком, і складаєбіля $60 млн.
Инф. пресс-службы Министерства обороны Украины.

Читайте також

Читайте также