Состоялась встреча спикера Верховной Рады с Президентом Литвы

15.11.2006, 11:22

Председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз 14 ноября встретился с Президентом Литовской Республики Валдасом Адамкусом, который находится с визитом в Украине. (укр.)

На початку зустрічі голова Верховної Ради України наголосив на успішному розвитку двосторонньої співпраці, зазначивши, що у Литви і в України є великі перспективи у подальшому розвиткові співробітництва.

Він відзначив підтримку з боку Литви євроінтеграційних прагнень України.

У свою чергу Президент Литовської Республіки наголосив, що наші країни мають тісні міждержавні стосунки. Зокрема, він відзначив успіхи України на шляху розбудови демократичного суспільства і "пошани до людини і її прав".

В. Адамкус висловив сподівання, що співпраця України і Литви стане прикладом співробітництва для країн Східної Європи. "Мова йде про конкретні справи, які треба зробити", - зазначив він.

Голова Верховної Ради України відзначив, що присутність у складі литовської делегації парламентаріїв свідчить про високі взаємини Президента і парламенту у державі з парламентсько-президентською формою правління.

У цьому контексті О. Мороз наголосив на необхідності завершення політичної реформи в Україні в частині місцевого самоврядування. Він назвав також корисним досвід Литви у реалізації повноважень місцевого самоврядування.

Під час зустрічі було обговорено питання міжпарламентської співпраці на двосторонній і багатосторонній основі.

Перший заступник голови Сейму Литовської Республіки Чесловас Юршенас, котрий входить до складу литовської делегації, висловився за активізацію роботи тристоронньої литовсько-українсько-польської парламентської Асамблеї. За його словами, литовська частина затверджена і організаційні питання щодо формування польської частини Асамблеї також вирішені.

У цьому зв'язку він звернувся до голови Верховної Ради України О. Мороза з проханням прискорити формування української частини Асамблеї.

На думку Ч. Юршенаса, робота цієї Асамблеї сприятиме подальшій розбудові двосторонніх і багатосторонніх відносин. Він вважає, що засіданню Асамблеї має передувати засідання її президії.

У свою чергу голова Верховної Ради України повідомив, що українська частина Асамблеї вже сформована і відмітив особливу цінність такої роботи у тому, що Україна співпрацюватиме в Асамблеї з двома суб'єктами-членами європейського Союзу.

Ч. Юршенас запропонував обмінятись досвідом євроінтеграції.

О. Мороз поінформував про перебіг підготовки вступу України до Світової організації торгівлі, зазначивши, що для нашої країни була б важливою підтримка Литви у цьому питанні. Він зазначив, що вступ до СОТ стане передумовою для проведення переговорів з ЄС про створення зони вільної торгівлі.

Під час зустрічі Президент Литовської Республіки вручив Керівникові Апарату Верховної Ради України Валентину Зайчуку, котрий у 2000-2001 рр. працював Надзвичайним і Повноважним Послом України у Литовській Республіці, орден за заслуги перед Литовською Республікою "Хрест командора".
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також