Киев и Москва договорились об увеличении объемов транзита нефти через Украину

23.11.2006, 14:43

С 1 января 2007 года объемы транзита российской нефти территорией Украины увеличатся. Только в рамках проекта Одесса-Броды увеличение составит 5 млн. тонн. (укр.)

Про це домовилися на переговорах в Москві міністр палива та енергетики України Юрій Бойко та президент ВАТ "АК "Транснефть" Семен Вайншток.

Коментуючи підписані документи, Бойко наголосив, що положення України як транзитної країни ставить перед нею серйозні завдання. Тому обговорені питання лежать в площині довгострокового стратегічного партнерства і підуть на користь економік двох країн.

Семен Вайншток підкреслив, що результати такого партнерства будуть влаштовувати обидві сторони. "Питання, які ми вирішуємо, в кінцевому рахунку підуть на користь народам обох країн", - сказав він.

Ігор Кірюшин, голова правління ВАТ "Укртранснафта", який теж був присутній на переговорах, сказав: "В результаті двомісячних переговорів з "АК "Транснефть" було прийнято рішення про суттєве збільшення обсягів транзиту нафти. В першу чергу, за напрямками "Одеса-Броди" та нафтогону "Дружба".

Він зауважив, що рішення реанімує угоду про транзит нафти на порт "Південний" в обсязі 9 млн. тонн на рік, яка практично не працювала.

"Зараз ми транспортуємо 3,7 тонн на рік, а починаючи з 1 січня 2007 року обсяги транспортування нафти в цьому напрямку будуть суттєво збільшені, - сказав голова "Укртранснафти".

За словами голови компанії, сьогодні також розглядалися можливості збільшення транспортування нафти і за іншими напрямками: "Мічурин-Кременчуг", "Великуцьк-Одеса". Крім цього, було досягнуто домовленості про суттєве збільшення обсягу експорту російської нафти основною магістраллю ВАТ "Укртранснафта" - нафтопроводу "Дружба".

"Можна сказати, що від конфронтації, яка тривала останні півтора року, дві сторони перейшли до нормальної взаємовигідної роботи. В результаті досягнутих домовленостей Україна отримає додатково не менше 100 млн. грн. Головне те, що ми збережемо не лише робочі місця, але й можливості розвитку нашої нафтотранспортної системи", - підкреслив Кірюшин.

При цьому він відмітив, що питання тарифів на транзит незабаром розглядатиметься в Києві між двома господарськими суб'єктами. "Ми будемо враховувати світову цінову політику і досвід наших іноземних партнерів, зокрема "Транснефти". Ми повинні робити все для того, щоб нафта ішла до нас, а не за іншими напрямками", - сказав він.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також