Украина выступает за расширение энергетического сотрудничества

30.11.2006, 18:55

Заместитель министра топлива и энергетики Украины Вадим Чупрун в своем выступлении на проходившей 30 ноября в Астане (Казахстан) Второй министерской конференции по экономическому сотрудничеству между ЕС и странами Каспийско-Черноморского региона сообщил, что за последний год разработан ряд инструментов, позволяющих обеспечить более тесное сотрудничество в энергетическом секторе. (укр.)

"Перш за все - це Енергетична Співдружність, двосторонні енергетичні діалоги і партнерство, не говорячи вже про "Бакинську ініціативу". На мою думку, прийшов час розширити можливості того, що було обговорено і підписано в цій сфері", - заявив він у своєму виступі на Другій міністерській конференції з економічного співробітництва між ЄС та країнами Каспійсько-Чорноморського регіону, яка проходить сьогодні в Астані (Казахстан).

Зокрема, заступник міністра повідомив, що переговори з постачальниками нафти і потенційними споживачами нафтопроводу Одеса-Броди поки що не принесли результатів, незважаючи на те, що Україна є надійними транзитером Каспійських енергоносіїв до ЄС. "На жаль, те ж саме стосується і Транскаспійсько-чорноморського стратегічного коридору енергетичного транзиту", - зазначив посадовець.

Вадим Чупрун наголосив, що для забезпечення подальших поставок енергоносіїв в ЄС необхідно здійснити багатомільярдні інвестиції в інфраструктурні проекти. "Вірю, що донори і фінансові установи, включаючи приватні, повинні об'єднати і збільшити зусилля щодо залучення інвестицій", - сказав заступник міністра.

Коментуючи основні питання Дорожньої карти, посадовець зазначив, що Україна зацікавлена в формалізації інституційної бази, яка приведе каспійську нафту до трубопроводу Одеса-Броди та в консолідації існуючої газотранспортної системи з центральної Азії в ЄС через Росію.

Також заступник міністра повідомив, що Україна підтримує план створення нового Сусідського інвестиційного фонду, який забезпечить реалізацію важливих енергетичних проектів.

Він повідомив, що на сьогодні ЄС є найбільшим світовим імпортером і другим найбільшим у світі споживачем енергії. "ЄС імпортує 50% вуглеводнів і очікується зростання цього об'єму до 70%", - сказав посадовець.

Перша міністерська конференція з економічного співробітництва між ЄС та країнами Чорноморського та Каспійського регіонів та їх сусідів відбулась 13 листопада 2004 року в Баку (Азербайджан).

Результатом першої конференції стала угода щодо взаємного інтересу до відкриття нової лінії співробітництва націленої на впровадження безпеки енергетичних поставок та підтримку поступового розвитку регіональних енергетичних ринків в країнах Каспійського регіону та сусідніх країнах.
По материалам пресс-службы Министерства топлива и энергетики Украины.

Читайте також