Украина и Беларусь расширяют экономическое сотрудничество

23.11.2006, 18:11

23 ноября в Киеве под руководством первого вице-премьер-министра, министра финансов Украины Николая Азарова и первого заместителя председателя Совета министров Беларуси Владимира Семашко состоялось тринадцатое заседание межправительственной украинско-белорусской комиссии по вопросам торгово-экономического сотрудничества. (укр.)

Звертаючись до білоруської сторони, Микола Азаров підкреслив, що розвиток та укріплення стосунків із Білорусією є одним із пріоритетних напрямків зовнішньої політики України. У зв'язку із цим перший віце-прем'єр-міністр України зазначив, що економічне співробітництво між двома країнами неухильно розширюється. Зокрема, за дев'ять місяців поточного року товарообіг між Україною та Білоруссю склав 1 млрд. 74 млн. дол. США, і є всі підстави прогнозувати, що за підсумками року він буде складати більше 2 млрд. дол. США.

Безумовно, підкреслив перший віце-прем'єр-міністр України, велика заслуга в досягненні позитивних результатів економічної співпраці належить міжурядовій комісії. "Комісія діє незаполітизовано, прагматично, керуючись, перш за все, економічними розрахунками та економічними інтересами обох країн. Нам імпонують такі підходи і ми готові продовжувати співпрацю в такому ж ключі, поглиблюючи економічне співробітництво по всіх напрямках", - наголосив Микола Азаров.

Зі свого боку перший заступник прем'єр-міністра Республіки Білорусь Володимир Семашко також висловив задоволення ходом торговельно-економічного співробітництва між Білоруссю та Україною.

Під час зустрічі сторони обговорили хід співробітництва по багатьом напрямкам торговельно-економічної кооперації. Зокрема, члени міжурядової комісії розглянули питання розробки до кінця поточного року програм науково-виробничої кооперації між галузями і підприємствами наших країн, підготовку проекту угоди щодо створення рівних умов діяльності для суб'єктів господарювання України та Білорусі, прискореного створення сервісних центрів на території України для обслуговування білоруської техніки, тощо.

Загалом, в ході засідання члени міжурядової комісії розглянули такі питання:

підсумки виконання рішень дванадцятого засідання міжурядової українсько-білоруської комісії з питань торговельно-економічного співробітництва від 16 лютого 2006 року;

стан торговельно-економічного співробітництва між Республікою Білорусь та Україною і основні напрямки збільшення товарообігу;

хід реалізації міжурядової програми економічного співробітництва між Україною та Республікою Білорусь на 1999-2008 роки;

співробітництво в галузі виробничої кооперації і створення спільних виробництв;

співробітництво в галузі транспорту;

співробітництво в галузі агропромислового комплексу;

перспективи співробітництва в паливно-енергетичній галузі;

співробітництво в галузі будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства;

співробітництво з проблемних питань двосторонніх відносин;

розширення договірно-правової бази і підготовку до підписання двосторонніх угод;

"Я переконаний, що ми разом можемо багато зробити у сфері торговельно-економічної співпраці. Ми налаштовані на ефективну роботу. І позитивні результати будуть вже найближчим часом", - підсумував перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також