Спикер Верховной Рады провел встречу с генсеком Совета Европы

06.11.2006, 14:32

Сегодня, 6 ноября, председатель Верховной Рады Украины Александр Мороз провел встречу с генеральным секретарем Совета Европы Терри Девисом. (укр.)

Під час зустрічі було обговорено низку питань щодо співпраці України з Радою Європи.

На початку зустрічі голова Верховної Ради України наголосив на зацікавленості України у розвитку і поглибленні співробітництва із структурами Ради Європи.

У ході зустрічі Олександр Мороз поінформував про перебіг реалізації Конституційної реформи в Україні. При цьому він запевнив, що політреформа буде обов'язково реалізована у частині місцевого самоврядування, зважаючи на необхідність забезпечення в Україні європейської моделі управління. "Чим скоріше ми здійснимо політреформу на місцях, тим більше повноважень, відповідно до європейських стандартів, матимуть місцеві органи влади", - наголосив голова Верховної Ради України.

Олександр Мороз також зазначив, що для України є надзвичайно корисним досвід Ради Європи у здійсненні демократичних реформ. У цьому сенсі Олександр Мороз підтримав ініціативу щодо навчання українських депутатів у структурах Ради Європи, тому що, на його думку, є корисним аби українські парламентарії поглиблено вивчили відповідний досвід Ради Європи.

Разом із тим співрозмовники обговорили низку питань щодо роботи офісу Ради Європи в Україні. До речі, однією з цілей візиту пана Девіса до України є саме відкриття відповідного офісу Ради Європи у Києві. Олександр Мороз запевнив, що співпраця Верховної Ради з офісом Ради Європи "буде гарантованою".

Під час зустрічі також було обговорено питання пов'язані із реформуванням судової системи в Україні, що є одним із зобов'язань України перед Радою Європи. У цьому контексті Террі Девіс звернувся до Олександра Мороза із проханням прискорити ратифікацію низки конвенцій, які регулюють відносини у судовій сфері.

У ході зустрічі Олександр Мороз також поінформував про те, що влітку наступного року в Україні відбудеться засідання Політичного комітету Парламентської асамблеї Ради Європи.

Співрозмовники також торкнулися теми моніторингу Парламентської асамблеї Ради Європи щодо України. Олександр Мороз заявив, що спокійно ставиться до продовження моніторингу. "Ми повинні навести у себе порядок", - сказав голова Верховної Ради, додавши, що тоді Європа "сама вирішить, чи продовжувати моніторинг, чи припиняти його".

"Крок у напрямку Європи це дії в Україні, а не загальні заяви. Наш стратегічний курс це європейський вибір, тому треба запроваджувати в Україні європейські стандарти життя в усіх сферах", - зазначив Олександр Мороз.

У свою чергу пан Девіс заявив що він особисто подбає, щоб представник Ради Європи в Україні додав зусиль аби допомагати Україні у здійсненні кроків, які сприятимуть зняттю моніторингу.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також