На прошлой неделе парламент рассмотрел 65 вопросов

18.12.2006, 11:51

Верховная Рада Украины подвела итоги законотворческой деятельности за сессионную неделю 12-15 декабря. (укр.)

Протягом тижня розглянуто 65 питань.

Направлено на доопрацювання проект Закону "Про Державний бюджет України на 2007 рік".

Прийнято постанову про призначення Шуфрича Н. І. на посаду міністра України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Не набрали голосів проекти постанов

про звільнення Дріжчаного І. В. з посади голови служби безпеки України,

про відкликання Нечипоренка О. Л. з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Прийнято в цілому закони:

"Про ставки вивізного (експортного) мита на брухт легованих чорних металів, брухт кольорових металів та напівфабрикатів з їх використанням". Закон розроблено з метою забезпечення вступу України до СОТ та приведення національного законодавства у відповідність із нормами СОТ. Закон спрямований на створення конкурентного середовища на ринку металобрухту в Україні.

"Про ратифікацію Угоди про позику (Проект розширення доступу до ринків фінансових послуг) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку".

"Про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Йорданського Хашимітського Королівства про морське торговельне судноплавство".

"Про внесення змін до статті 37 Закону України "Про державну службу" (щодо пенсійного забезпечення державних службовців, визнаних інвалідами). Закон передбачає врегулювання питань щодо пенсійного забезпечення інвалідів І та ІІ груп з дитинства, від загального захворювання, внаслідок трудового каліцтва або профзахворювання, яким була встановлена інвалідність до прийняття на державну службу, за наявності в них не менше 10 років стажу на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, визначених статтею 25 Закону України "Про державну службу".

"Про внесення змін до Закону України "Про планування і забудову територій" (щодо містобудування). Законом пропонується, зокрема, запровадити кваліфікаційні вимоги до юридичних осіб, які заінтересовані в будівництві об'єктів містобудування, зокрема підтвердження фінансової стабільності та фахової кваліфікації замовника, для чого Закон України "Про планування і забудову територій" доповнюється новою статтею.

"Про внесення змін до Закону України "Про планування і забудову територій" (щодо спрощення дозвільних процедур у містобудуванні та упередження самочинного будівництва). Закон передбачає норми, які сприятимуть спрощенню процедур дозвільної системи у будівництві, упередженню самочинного будівництва та запровадженню більш досконалих засобів управління у містобудуванні.

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо питань загальнообов'язкового державного соціального страхування)". Зокрема, внесення пропонованих змін дасть можливість реалізовувати норми Кодексу України про адміністративні правопорушення, які стосуються соціального страхування. А саме, відповідальності фізичних осіб, які не мають статусу підприємців і використовують найману працю, і які несвоєчасно стають на облік у Фонді, відповідальності посадових осіб страхувальника, які несвоєчасно та неповною мірою сплачують страхові внески, приховують (занижують) суми заробітної плати (доходу), на які нараховуються страхові внески, порушують строки подання звітності, несвоєчасно інформують Фонд про річний фактичний обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг), нещасні випадки на виробництві та професійні захворювання, які сталися на виробництві, зміну виду діяльності підприємства, перешкоджають представникам Фонду здійснювати перевірку. Одним з основних джерел здійснення страхування від нещасного випадку є страхові внески страхувальників. Проте відповідно до пункту 6 статті 31 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" при ліквідації підприємствбанкрутів кредиторські вимоги щодо страхових коштів на загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку задовольняються у шосту чергу, після повного задоволення вимог попередньої черги та в міру надходження на рахунок коштів від продажу майна банкрута. Це ускладнює наповнення бюджету Фонду, що викликає загрозу затримок із страхових виплат, скорочення надання соціальних послуг потерпілим від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань. Тому на виконання статті 46 базового Закону внесено зміни до зазначеного Закону, пов'язані із надходженням капіталізованих платежів та черговістю погашення (стягнення) заборгованості зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

"Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (щодо прав і гарантій окремих категорій пенсіонерів). В статті 33 пропонується встановити, що за наявності у непрацюючих інвалідів II і III груп у чоловіків 25, а у жінок 20 років страхового стажу, пенсія по інвалідності призначається в стовідсотковому розмірі пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27 і 28 цього Закону з моменту настання такого права. Також законопроект містить гарантію щодо неможливості зменшення раніше одержуваної пенсійної виплати шляхом викладення пункту 4 Розділу ХV "Прикінцеві положення" чинного закону.

"Про Дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України". Дисциплінарний статут Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України складається з 5 розділів, що вміщують 20 статей. Дисциплінарним статутом Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України визначаються: сутність службової дисципліни, відповідальність осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо її додержання, облік заохочень і дисциплінарних стягнень; обов'язки осіб рядового і начальницького складу Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України щодо дотримання службової дисципліни; види заохочень, порядок їх застосування; види стягнень за порушення службової дисципліни, порядок їх накладення та виконання; порядок оскарження дисциплінарних стягнень.

"Про внесення доповнення до статті 46 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" (щодо проведення першої сесії районної, районної у місті, обласної ради). Закон передбачає, якщо на першій сесії новообраної ради після визнання повноважень депутатів, протягом двох тижнів не було обрано голову відповідної ради, сесія може обрати зі складу депутатів головуючого і продовжити процедуру вибору голови ради самостійно, без участі голови територіальної виборчої комісії. І таким чином завершити проведення першої сесії районних у містах, районних та обласних рад.

"Про внесення змін до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України (щодо додаткових заходів по захисту прав людини в кримінальному процесі) ". Законом передбачається внести зміни до Кримінального та Кримінально-процесуального кодексів України, а саме: привести положення Кримінально-процесуального кодексу України у відповідність з нормами Конституції та міжнародно-правовими зобов'язаннями України в галузі захисту основних прав та свобод людини і громадянина; законодавчо закріпити в законі, який регулює провадження в кримінальних справах, положення щодо судового контролю за стадією порушення кримінальної справи; встановити чітку процедуру судового розгляду справ за скаргами на постанови органів дізнання, слідчого, прокуратури про порушення кримінальної справи; запровадити принцип змагальності в справах даної категорії; забезпечити можливість участі зацікавлених осіб в розгляді справ даної категорії; встановити особливості апеляційного провадження в справах за скаргами на постанови органів дізнання, слідчого, прокуратури про порушення кримінальної справи; встановити відповідальність за зловживання стороною державного обвинувачення та державними органами своїми правами в справах за скаргами на постанови органів дізнання, слідчого, прокуратури про порушення кримінальної справи; запровадити реальну можливість поставити питання про притягнення до кримінальної відповідальності за завідомо недостовірне повідомлення про вчинення злочину та фальсифікацію доказів; посилити відповідальності працівників органів дізнання, слідства, прокуратури за законність та об'рунтованість порушення кримінальних справ.

"Про внесення змін до деяких законів України (щодо закупівлі за державні кошти автомобілів для інвалідів та запобігання незаконному імпорту) ". Закон вносить зміни до Закону України "Про податок на додану вартість", яким передбачено звільнення від оподаткування операцій з поставки автомобілів для інвалідів, що закуповуються за кошти державного бюджету. Таким чином, за передбачений обсяг бюджетних коштів для закупівлі автомобілів для інвалідів можна буде задовольнити більшу кількість інвалідів.

"Про внесення змін до Закону України "Про державні гарантії відновлення заощаджень громадян України". Закон передбачає викласти в новій редакції статтю 4 діючого Закону, згідно якої заощадження громадян відносяться на державний внутрішній борг України. В новій редакції викладено статтю 6, якою встановлюється, що на суму компенсації знецінених грошових заощаджень громадян та заощаджень, поміщених у цінні папери, видаються державні компенсаційні облігації, порядок випуску та обігу яких затверджується постановою Кабінету Міністрів України. В новій редакції викладено статтю 7, якою встановлюється черговість погашення (викупу) компенсаційних облігацій в залежності від віку вкладника, групи інвалідності та суми вкладу. Законопроектом передбачається можливість використання компенсаційних облігацій на оплату медичних послуг та навчання.

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб". Законом передбачено внесення змін до Кодексу законів про працю та Закону України "Про оплату праці" щодо встановлення мінімальної заробітної плати на рівні прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Документом здійснено перехід від встановлення мінімальної заробітної плати виходячи з вартісної величини мінімального споживчого бюджету, загального рівня середньої заробітної плати, продуктивності праці, рівня зайнятості та інших економічних умов до вартості забезпечення нормального функціонування організму працездатної людини, збереження його здоров'я набору продуктів харчування, мінімального набору непродовольчих товарів та мінімального набору послуг, необхідних для задоволення основних соціальних і культурних потреб особистості, а також загального рівня середньої заробітної плати, продуктивності праці та рівня зайнятості. Разом із цим, заборонено зменшення мінімальної заробітної плати при зменшенні розміру прожиткового мінімуму, визначеного для однієї працездатної особи.

"Про внесення змін до Кримінального і Кримінально-процесуального кодексів України щодо відповідальності за самовільне захоплення земельної ділянки". Провідним аспектом закону є встановлення кримінальної відповідальності за самовільне зайняття земельної ділянки, тобто за будь-які дії особи, які свідчать про фактичне використання земельної ділянки до виникнення права власності чи права користування нею, а саме до встановлення її меж у натурі (на місцевості), одержання документа, що посвідчує право на неї, та до його державної реєстрації, якщо це завдало значної шкоди державі, підприємствам, установам, організаціям або окремим громадянам. Передбачено також відповідальність за дії щодо самовільного зайняття земельної ділянки, вчинені за попередньою змовою групою осіб. В залежності від ступеня суспільної небезпеки в законі передбачено застосування альтернативних санкцій у вигляді штрафу, обмеження волі на строк від одного до трьох років, позбавлення волі на строк до трьох років.

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо розмежування переліку справ, підвідомчих господарським судам та загальним судам) ". Метою закону є усунення недоліків господарсько (цивільно) процесуального законодавства України щодо визначення підсудності справ з метою унеможливити копіювання судових рішень, умисного затягування процесу судочинства. Законопроект спрямований на врегулювання цивільно- процесуальних та господарсько-процесуальних правовідносин згідно з засадами судочинства, встановленими Конституцією України; а також чітке визначення підсудності (підвідомчості) справ для всебічного захисту прав, свобод та інтересів фізичних і юридичних осіб, держави.

Прийнято Постанови:

про дострокове припинення повноважень народного депутата України Коржа В. П.;

про дострокове припинення повноважень народного депутата України Цушка В. П.;

про призначення Селіванова А. О. постійним представником Верховної Ради України у Конституційному Суді України;

про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання Голови, першого заступника, заступників Голови та секретаря Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації";

про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування факту порушень прав народних депутатів України";

про "День Уряду України" у квітні 2007 року (з порядком денним "Про стан соціальної захищеності та забезпечення життєдіяльності громадян, які постраждали від Чорнобильської катастрофи");

про "День Уряду України" у квітні 2007 року (з порядком денним: "Про реалізацію державної політики в галузі культури у сільській місцевості");

про проведення парламентських слухань на тему: "Захист прав інтелектуальної власності в Україні: проблеми законодавчого забезпечення та правозастосування";

про проведення парламентських слухань "Техногенно навантажені регіони України: шляхи виходу з екологічної кризи";

про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань вивчення ситуації у зв'язку з проведенням 26 листопада 2006 року позачергових виборів голови м. Кіровограда та забезпечення конституційних прав громадян під час виборів, фактів порушення виборчого законодавства України;

про створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з розслідування обставин щодо фактів порушення Конституції України, законів України та побиття депутатів Київської міської ради під час розгляду питання про зміну тарифів на комунальні послуги на пленарному засіданні III сесії Київської міської ради V скликання 7 грудня 2006 року;

про уточнення найменування міста Яремча Івано-Франківської області;

низку постанов про обрання суддів;

низку постанов про призначення позачергових виборів сільських голів.

Прийнято у другому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження

За основу прийнято

проекти Постанов:

про виконання Рекомендацій парламентських слухань "Про стан забезпечення житлом та іншими гарантіями соціального захисту військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ та деяких інших осіб";

про Рекомендації парламентських слухань на тему: "Стан підготовки вступу України до Світової організації торгівлі (СОТ), проблеми та перспективи".

проекти законів:

про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо відповідальності за корупційні правопорушення;

про засади запобігання та протидії корупції;

про відповідальність юридичних осіб за вчинення корупційних правопорушень;

про внесення змін до деяких законів України (щодо удосконалення процедур відновлення платоспроможності боржника);

про внесення змін до законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження" щодо реформування органів державної виконавчої служби;

про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудникових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року;

про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України;

про національний демографічний регістр.

Не подолано вето Президента на Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування системи органів, які здійснюють боротьбу з організованою злочинністю"

Не набрали голосів законопроекти:

про приєднання України до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення;

про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з приєднанням до Конвенції про захист дітей та співробітництво з питань міждержавного усиновлення.

Включено до Порядку денного сесії низку законопроектів.

Повернуто на доопрацювання законопроекти:

про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення);

про внесення змін до статті 1 Закону України "Про тимчасову заборону приватизації пам'яток культурної спадщини".

Заслухано інформацію про Сьоме засідання Міжпарламентської комісії зі співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації

Відхилено:

Закон України "Про волонтерський рух";

Закон України "Про Загальнодержавну програму ведення сільськогосподарського виробництва на території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2007-2016 роки";

Закон України "Про внесення змін до Закону України "Про статус гірських населених пунктів в Україні".

Перенесено розгляд законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення);

Знято з розгляду:

проект Закону про Загальнодержавну програму патріотичного виховання молоді на 2004-2008 роки (друге читання за дорученням від 22.09.2004);

проект Закону про внесення змін до статей 19, 20 Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні" (щодо створення робочих місць для інвалідів).

Не включено до порядку денного законопроект про внесення змін до Конституції України (щодо надання Верховному Суду України права законодавчої ініціативи).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також