На прошлой неделе Верховная Рада рассмотрела 54 вопрос

25.12.2006, 12:50

Верховная Рада Украины подвела итоги законодательной деятельности за сессионную неделю 19-22 декабря. (укр.)

Протягом тижня розглянуто 54 питання.

Прийнято в цілому закони:

"Про Державний бюджет України на 2007 рік" (доопрацьований).

"Про Кабінет Міністрів України".

"Про внесення змін до Закону "Про Національний банк України" (щодо членів Ради та Правління банку). Закон підготовлено з метою створення правових умов для виконання Національним банком своїх конституційних завдань, посилення незалежності Національного банку України як центрального банку держави, особливого центрального органу державного управління, а також приведення окремих положень Закону України "Про Національний банк України" до нової редакції положень Конституції України.

"Про внесення змін до Земельного кодексу України" (щодо заборони продажу земель сільськогосподарського призначення). Відповідно до Закону, до 1 січня 2008 року не допускається: а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності; б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку відповідно до закону та вилучення (викупу) земельних ділянок для суспільних потреб. Купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, запроваджується з 1 січня 2008 року за умови набрання чинності законів України про державний земельний кадастр та про ринок земель, визначивши особливості обігу земель державної та комунальної власності і земель товарного сільськогосподарського виробництва. Угоди (у тому числі довіреності), укладені під час дії заборони на купівлю-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок та земельних часток (паїв), визначених підпунктами "а" та "б" цього пункту, в частині їх купівлі-продажу та іншим способом відчуження, а так само в частині передачі прав на відчуження цих земельних ділянок та земельних часток (паїв) на майбутнє є недійсними з моменту їх укладення (посвідчення)".

"Про внесення зміни до Закону України "Про загальну структуру і чисельність Управління державної охорони України". Законом передбачається затвердження сталої чисельності Управління державної охорони України у незмінній кількості, що була встановлена на 30 грудня 2006 року. Затвердження чисельності у кількості до 2993 осіб, у тому числі 2912 військовослужбовців, забезпечить виконання завдань, які покладено на Управління державної охорони України.

"Про внесення змін до Цивільного кодексу України" (щодо нотаріального посвідчення та реєстрації договорів найму будівель). Законом запропоновано збільшити термін, від одного року до трьох, на договори найму будівлі або іншої капітальної споруди (їх окремої частини) при їх нотаріальному посвідченні та (державній) реєстрації.

"Про реструктуризацію заборгованості за надані послуги з утримання будинків і споруд та прибудникових територій і комунальні послуги, що утворилася станом на 1 грудня 2006 року". Прийняття закону дозволить запобігти зростанню кількості неплатників з числа малозабезпечених верств населення та надасть їм можливість оформити житлову субсидію.

"Про внесення змін до Закону України "Про вищу освіту" (щодо граничного віку кандидатів на посаду керівника вищого навчального закладу та керівника факультету).

"Про ратифікацію Угоди між Україною та Європейським Союзом про процедури безпеки, які стосуються обміну інформацією з обмеженим доступом".

"Про ратифікацію Протоколу між Кабінетом Міністрів України і Урядом Республіки Білорусь про внесення змін до Угоди між Урядом України і Урядом Республіки Білорусь про вільну торгівлю від 17 грудня 1992 року".

"Про внесення змін до законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження" щодо реформування органів державної виконавчої служби. Законом пропонується внести відповідні зміни до законів України "Про державну виконавчу службу" та "Про виконавче провадження" в частині посилення контролю за діяльністю органів державної виконавчої служби.

"Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу". Законом пропонується внести зміну до пункту 3.4 статті 3 у частині уточнення строку дії процедури погашення заборгованості для підприємств паливно-енергетичного комплексу (до завершення бюджетного року 01.01.2008).

"Про Технополіс "Київська політехніка". Метою Закону є встановлення правових, організаційних та економічні засад функціонування Технополісу, стимулювання процесів впровадження та використання наукових результатів Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут", створення необхідних умов розвитку інноваційної культури та передумов формування осередків суспільства знань.

"Про внесення змін до Сімейного кодексу України" (щодо узгодження норм з положеннями Цивільного кодексу України). Законом передбачається внесення змін до деяких положень Сімейного кодексу України з метою приведення його у відповідність до Цивільного кодексу України, прийнятого Верховною Радою України 16 січня 2003 року.

"Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. До основних положень законопроекту слід віднести правові норми, які визначають організаційно-правові основи заміни, реконструкції застарілого житлового фонду".

"Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України" (щодо вручення копії постанови про порушення кримінальної справи). Чинний закон доповнюється статтею 98-2 наступного змісту: "Стаття 98-2. Вручення копії постанови про порушення кримінальної справи. У разі коли кримінальну справу порушено щодо певної особи, прокурор, слідчий, орган дізнання (особа чи орган в провадженні якого перебуває кримінальна справа) зобов'язаний на вимогу цієї особи або її представника негайно надати копію постанови про порушення кримінальної справи.".

"Про внесення змін до статті 69 Кримінального кодексу України". Законом пропонується у частині першій статті 69 КК виключити класифікацію злочинів, за які може бути призначене більш м'яке покарання ніж передбачено законом. Передбачається, що суди будуть вправі застосовувати зазначене покарання і до осіб, які вчинили злочини невеликої тяжкості.

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання заходів з енергозбереження". Закон передбачає внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, законів України "Про енергозбереження", "Про Єдиний митний тариф", "Про податок на додану вартість", "Про оподаткування прибутку підприємств", які спрямовані на ефективне використання енергоресурсів та попередження правопорушень при користуванні енергією і мають додатково стимулювати зниження енергоємності виробництва.

"Про внесення змін до Закону України "Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів". Закон складається з 5 розділів, що включають 25 статей та визначають структуру законодавства про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, правові засади державної політики у цій сфері, права та обов'язки юридичних осіб і громадян, які беруть участь у такому обігу на території України, загальний порядок обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, наркотичних (психотропних) лікарських засобів та порядок здійснення юридичними особами діяльності, пов'язаної з цим обігом, основні вимоги до ліцензійної діяльності, заходи контролю у цій сфері, положення щодо органів, уповноважених на вирішення завдань у сфері обігу контрольованих засобів і речовин та у сфері запобігання їх незаконному обігу. У документі враховано можливість здійснення закладами охорони здоров'я усіх форм власності діяльності, пов'язаної із зберіганням, перевезенням, придбанням, реалізацією, відпуском, використанням, знищенням наркотичних (психотропних) лікарських засобів, прекурсорів, включених до списку N2 таблиці ІV Переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. У ньому містяться пропозиції щодо врегулювання питань, пов'язаних з обігом лікарських засобів, що містять малі кількості наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

"Про внесення змін до Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності" (щодо впорядкування роботи Фонду).

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ввезення культурних цінностей" (щодо порядку ввезення культурних цінностей фізичними особами).

"Про внесення змін до Митного тарифу України" (щодо митних ставок на спирт коньячний).

Прийнято з пропозиціями Президента України закони:

"Про внесення змін до Закону України "Про застосування амністії в Україні" щодо приведення норм закону у відповідність із чинним кримінальним законодавством".

"Про внесення змін до статті 7 Закону України "Про банки і банківську діяльність".

"Про статус депутата Верховної Ради Автономної Республіки Крим".

"Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення протидії незаконному обігу архівних документів".

Прийнято Постанови:

про затвердження Календарного плану проведення третьої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання;

про внесення змін до календарного плану проведення другої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання (щодо роботи в комітетах та з виборцями);

про перегляд прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати у 2007 році

про звільнення Дріжчаного І. В. з посади Голови служби безпеки України;

про "День Уряду України" у лютому 2007 року (з порядком денним: "Про стан виконання законодавства України щодо соціального, правового і морального захисту ветеранів війни");

про внесення змін до Постанови Верховної Ради України "Про обрання голів, перших заступників, заступників голів, секретарів, членів комітетів Верховної Ради України п'ятого скликання та обрання голови, першого заступника, заступників голови, секретаря та членів Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації";

про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності спеціальних економічних зон та територій пріоритетного розвитку в Україні;

про звіт Тимчасової слідчої комісії з питання перешкоджання професійній діяльності журналістів телеканалу СТБ з боку народного депутата Калашнікова О. І., яке відбулося 12 липня 2006 року біля будинку Верховної Ради України;

про попередній звіт Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування обставин і причин загибелі журналіста Г. Гонгадзе та з'ясування причин зволікання у розслідуванні кримінальної справи;

про відзначення на державному рівні 750-річчя міста Новоград-Волинського;

низку постанов про обрання суддів.

За основу прийнято законопроекти:

про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу";

про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу";

про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо управління акціонерними товариствами;

про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо порядку вилучення документів;

про внесення змін до деяких законів України (щодо збереження дитячих позашкільних закладів);

про внесення змін до статті 29 Закону України "Про фізичну культуру і спорт" (щодо заборони закриття та перепрофілювання закладів та об'єктів фізкультурно-оздоровчого та спортивного призначення).

Включено до Порядку денного сесії низку законопроектів.

Повернуто на доопрацювання законопроект:

про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо регулювання лізингу).

Відхилено законопроекти:

про парламентську опозицію;

низку проектів законів про внесення зміни до статті 1 Закону України "Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації";

про внесення змін до Закону України "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності";

про внесення змін до Закону України "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю" (щодо впорядкування функцій НБУ);

про внесення доповнення до статті 15 Закону України "Про господарські товариства" (щодо прибутку товариства).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також