Состоялось заседание украино-российской Межпарламентской комиссии

05.12.2006, 16:56

В Киеве состоялось Седьмое заседание Межпарламентской комиссии по сотрудничеству Федерального Собрания Российской Федерации и Верховной Рады украины. (укр.)

У засіданні взяли участь члени Комісії, представники органів державної влади Російської Федерації і України, дипломатичних представництв.

Учасників заходу привітав голова Верховної Ради України Олександр Мороз. Він висловив сподівання, що робота Міжпарламентської комісії буде корисною, "щоб всі зрозуміли, що стосунки налагоджуються надовго".

Перший заступник голови Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації, співголова Міжпарламентської комісії зі співробітництва Федеральних Зборів Російської Федерації і Верховної Ради України Любов Сліска позитивно оцінила виконання Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією, яке розпочалося у 1999 році і привело до покращання стосунків між двома державами.

"Росія послідовно прагне до поглиблення стосунків з Україною" наголосила Л. Сліска. Перший заступник голови Державної Думи Федеральних Зборів відзначила зміцнення міжпарламентських зв'язків між Верховною Радою України і Державною Думою Російської Федерації.

Л. Сліска визнала, що Договір про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією неповною мірою врахував всі проблеми, які з'явилися у двосторонніх взаєминах останнім часом. Зокрема, це питання надання статусу державної російській мові, неврегульованість питання щодо розподілу активів і пасивів Радянського Союзу, приєднання України до НАТО, визнання Верховною Радою голодомору геноцидом проти українського народу, можливого визнання вояків ОУН-УПА, яке, в разі прийняття відповідного закону, вона назвала зрадою по відношенню до спільної боротьби двох народів проти фашизму.

Л. Сліска зазначила, що незважаючи на деякі суперечності, є позитивна динаміка у розвитку стосунків між Україною і Російською Федерацією у багатьох сферах.

Голова Верховної Ради України Олександр Мороз з приводу висловлених Першим заступником голови Державної Думи проблем зазначив, що, зокрема, "в Україні немає проблеми російської мови. Є проблема української мови". О. Мороз, коментуючи нещодавнє ухвалення Верховною Радою Закону "Про Голодомор в Україні 1932-1933 років", зазначив, що "прийнятий закон це морально-етична проблема, під якою треба підвести риску".

О. Мороз також зауважив, що позиція України щодо НАТО чітка: розвивати взаємовигідне співробітництво. Щодо вступу України в НАТО, то Голова Верховної Ради вважає, що таке рішення повинно бути прийняте на всеукраїнському референдумі.

На думку О. Мороза, система колективної безпеки в Європі має бути змінена з урахуванням інтересів Росії і України. "Потрібно шукати механізми нової системи колективної безпеки в Європі", - зазначив О. Мороз.

Голова Верховної Ради України вважає, що об'єктивних передумов для ускладнення українсько-російських стосунків не має.

Учасники зустрічі обговорили широкий спектр двосторонніх стосунків. У виступах відзначалися позитивні зрушення, що відбуваються останнім часом, активізація міжпарламентських зв'язків. Водночас, учасники зустрічі наголошували на проблемах, які існують, особливо у економічній, соціальній і гуманітарній сферах, розширенні прикордонного і міжрегіонального співробітництва. В успішному розв'язанні цих та інших питань, вважають українські і російські депутати, мають відіграти роль парламенти обох держав.

Українські парламентарії зверталися до своїх російських колег не перераховувати всі проблеми, які існують, а шукати шляхи для об'єднання і спільного їх розв'язання, більше уваги приділяти розвитку гуманітарних та економічних питань.

Учасники зустрічі наголошували й на тому, що відносинам між двома країнами інколи бракує позитивного погляду на них.

Міжпарламентська комісія зі співробітництва Федеральних Зборів Російської Федерації і Верховної Ради України відзначила позитивну роль Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією у динаміці співробітництва між парламентами і парламентаріями двох держав.

Комісія звернула увагу на те, що відносини між Російською Федерацією і Україною спрямовані на розвиток добросусідського стратегічного партнерства між двома державами і зміцнення міжнародної і регіональної безпеки і стабільності.

Міжпарламентська комісія визнала, що міжпарламентське співробітництво залишається одним з основних напрямів подальшого розвитку і вдосконалення всього комплексу відносин України і Російської Федерації.

Парламентарі двох країн домовилися активізувати зусилля щодо вдосконалення конструктивних зв'язків у всіх сферах парламентської діяльності, обміну делегаціями, у тому числі на рівні комітетів, для вивчення практики розробки і прийняття законодавчих актів, досвіду парламентської діяльності, а також регулярно обмінюватися інформацією про поточну законодавчу роботу.

Учасники зустрічі вирішили підтримати зусилля щодо удосконалення договірної бази, виконанню укладених двосторонніх угод, необхідних для здійснення Договору про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією.

Учасники також домовилися підтримати зусилля сторін по прискоренню доопрацювання Декларації про зміст російсько-українського стратегічного партнерства з тим, щоб вона найближчим часом була підписана президентами України і Російської Федерації.

Міжпарламентська комісія прийняла рішення наступне Восьме засідання провести у першій половині 2007 року у Москві.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також