Министр иностранных дел Украины встретился с председателем ОБСЕ

01.02.2006, 11:14

31 января в рамках визита министра иностранных дел Украины Бориса Тарасюка в Брюссель состоялась его встреча с министром иностранных дел Бельгии, действующим председателем ОБСЕ Карелом Де Гухтом. (укр.)

У ході розмови глави зовнішньополітичних відомств обговорили питання подальшого розвитку двосторонніх відносин та співробітництва в рамках ОБСЄ.

Зокрема, міністри відзначили, що пріоритети України і Бельгії щодо подальшого розвитку співпраці у рамках цієї організації у цілому співпадають. Бельгійське головування в ОБСЄ продовжуватиме надавати особливого значення врегулюванню "заморожених" конфліктів на теренах відповідальності ОБСЄ, зокрема мирному вирішенню придністровської проблеми, у тому числі у світлі реалізації українського плану, розробленого на основі ініціативи Президента України В. Ющенка "До врегулювання через демократію".

Б. Тарасюк ознайомив співрозмовника з нинішньою внутрішньополітичною ситуацією в Україні. Міністр відзначив, що українське керівництво докладе максимальних зусиль для того, щоб парламентські вибори в Україні пройшли у повній відповідності до європейських демократичних стандартів, були чесними та вільними. Він також особливо наголосив на провідній ролі Місії ОБСЄ зі спостереження на парламентських виборах в нашій державі, яка почала свою роботу 27 січня ц. р., а також запевнив К. Де Гухта, що уряд України надаватиме необхідне сприяння для повноцінної діяльності Місії.

Б. Тарасюк поінформував співрозмовника про початок головування України в об'єднанні ГУАМ та окреслив основні пріоритети Українського головування на наступний рік.

У ході зустрічі співрозмовники обмінялися думками щодо посилення енергетичної безпеки держав-учасниць ОБСЄ та можливих шляхів співпраці в цій сфері в рамках Організації. Міністр закордонних справ Бельгії поінформував про хід підготовки Конференції ОБСЄ з питань енергетичної безпеки, яку Бельгійське головування планує провести у другій половині 2006 року. Б. Тарасюк, у свою чергу, висловив підтримку зусиллям Діючого голови ОБСЄ у цьому відношенні.

Б. Тарасюк запросив К. Де Гухта відвідати Україну найближчим часом. Запрошення було із вдячністю прийнято. Від імені уряду України міністр також поновив запрошення на ім'я прем'єр-міністра Бельгії Гі Верхофстадта відвідати нашу державу.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також