В Киеве состоялось заседание Совета Межпарламентской Ассамблеи СНГ

10.02.2006, 18:00

Сегодня, 10 февраля, в Верховной Раде Украины состоялось заседание Совета Межпарламентской Ассамблеи (МПА) государств-участниц Содружества Независимых Государств (СНГ).

Відкриваючи засідання, голова Верховної Ради України Володимир Литвин від імені і за дорученням Верховної Ради України привітав його учасників, побажав успіхів у роботі і висловив Раді МПА СНД вдячність за рішення провести чергове засідання саме в Україні.

В свою чергу, голова Ради МПА СНД Сергій Міронов подякував керівництво Верховної Ради України і особисто В. Литвина за запрошення до України і Верховну Раду України за вагомий внесок в роботу МПА СНД.

Учасники засідання обговорили питання про законодавче забезпечення попередження техногенних катастроф і соціального захисту громадян, що постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС. Обговорення почалося з доповіді В. Литвина, який назвав Чорнобильську аварію "найбільшою техногенною катастрофою XX століття".

Голова Верховної Ради України, зокрема, наголосив, що внаслідок чорнобильської катастрофи забрудненими виявилися 2294 населених пункти у 77 районах 12 областей, тобто "майже половина держави". За його словами, станом на 1 січня 2005 року в Україні мешкало 2,646 осіб, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, в тому числі 106 тис. інвалідів і 643 тис. дітей. Лише прямі збитки від катастрофи становлять $12,6 млрд.

В. Литвин зосередив увагу присутніх на тому, що протягом 1992-2005 років витрати України на ліквідацію наслідків аварії становили $7,35 млрд. США. Торкаючись проблеми гуманітарних наслідків катастрофи, голова Верховної Ради України, зокрема, зазначив, що їх важко переоцінити, - адже це не сухі цифри, а живі людські долі. В. Литвин розповів про те, що в ході його нещодавньої поїздки до Макарівського району Київської області мешканці району, яких було свого часу відселено із забруднених земель Чорнобильської зони, неодноразово звертали його увагу на нестерпну болючість проблеми остаточної втрати "малої батьківщини".

"Пам'ять Чорнобиля буде неодмінно супроводжувати нас у ХХІ столітті, застерігаючи людство від помилок подібного роду," - наголосив голова Верховної Ради України. Він також закликав присутніх до підвищення ролі парламентів у рішенні Чорнобильської проблеми і висунув низку пропозицій для подальшої роботи МПА СНД у цьому напрямку.

В обговоренні питання взяли участь парламентарії Білорусі, Казахстану, представники структур МПА СНД, інші офіційні особи.

Учасники засідання ухвалили Постанову Ради Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав "Про законодавче забезпечення попередження техногенних катастроф та соціального захисту громадян, постраждалих від аварії на Чорнобильській АЕС" та обговорили інші актуальні питання політичних взаємин країн-учасниць СНД.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також