В Киеве проходит заседание по вопросам базирования российского ЧФ в Крыму

14.02.2006, 17:02

Сегодня, 14 февраля, в Киеве проходит заседание Подкомиссии Украина - РФ относительно базирования Черноморского Флота Российской Федерации в Украине. (укр.)

Українську частину підкомісії очолює перший заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко, російську - заступник міністра закордонних справ Григорій Карасін.

Україна залишається вірною своїм договірним зобов'язанням щодо тимчасового перебування ЧФ РФ на її території до 2017 року та дотримується положень базових угод з питань ЧФ у повному обсязі. Наша мета на нинішньому етапі - забезпечити належне виконання чинних базових угод щодо тимчасового перебування ЧФ РФ на території України, при тому, що умови оренди мають базуватися на відповідних міжнародних угодах з урахуванням міжнародного досвіду та ситуації на сучасному ринку нерухомості.

Українська сторона на переговорах займає чітко визначену стратегію, яка скерована на виконання існуючих між державами двосторонніх угод та пріоритетний захист національних інтересів України, кримського регіону, на території якого дислокується російський флот.

Під час засідання Комісії обговорюються такі питання, як проведення інвентаризації об'єктів, нерухомості та земельних ділянок, переданих в оренду Російській Федерації для потреб ЧФ РФ у відповідності з положеннями "базових" угод щодо перебування ЧФ РФ на території України; навігаційне-гідрографічне забезпечення безпеки мореплавства в Чорному та Азовському морях; стан виконання Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Російської Федерації з питань забезпечення екологічної безпеки та екологічного контролю в місцях базування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України.

У ході переговорів також будуть розглянуті питання діяльності військових формувань ЧФ РФ на території України у разі виникнення кризових ситуацій; формату надання російською стороною інформації про загальну чисельність особового складу та основні озброєння ЧФ РФ; врегулювання спірних майнових питань, пов'язаних з поділом ЧФ колишнього СРСР; функціонування на території України російських правоохоронних органів, військових гарнізонів та гарнізонної служби та переміщення військових формувань поза межами тимчасової дислокації військових формувань ЧФ РФ.

Мова йтиме і про юрисдикцію, взаємну правову допомогу та правовий статус військовослужбовців та членів сімей військовослужбовців ЧФ РФ на території України; факти подвійного громадянства серед військовослужбовців ЧФ РФ і членів їхніх сімей та необхідності дотримання ними Закону України ?Про правовий статус іноземців".

Сторони також обговорять питання заміни озброєння та військової техніки ЧФ РФ на території України; забезпечення заходів безпеки на базах, складах та арсеналах ЧФ РФ та інші актуальні питання, що стосуються тимчасового перебування ЧФ РФ на території України.

Українська сторона готова до конструктивного діалогу з російськими колегами та настроєна на пошук взаємовигідних домовленостей зі всіх актуальних питань перебування Чорноморського флоту на території України.

Україна пропонує вести роботу Комісії на постійній основі.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також