Верховная Рада не довольна работой правительства по решению вопросов в газовой сфере

14.02.2006, 13:54

Верховная Рада Украины приняла Постановление "О работе Кабинета Министров Украины по обеспечению потребностей Украины природным газом и в сфере энергосбережения, а также о состоянии выполнения Постановления Верховной Рады Украины от 19 января 2006 года "О неквалифицированных действий органов исполнительной власти по обеспечению потребителей Украины природным газом", внесенное парламентским Комитетом по вопросам топливно-энергетического комплекса, ядерной политики и ядерной безопасности. (укр.)

В ній, зокрема, зазначається, що в результаті неправомірних дій Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики, НАК "Нафтогаз України" у суспільстві не спадає особлива тривога, пов'язана із станом забезпечення України природним газом.

"Уряд України лише після жорсткої реакції з боку Верховної Ради України і суспільства втрутився у хід переговорного процесу, зголосився на колективне обговорення і прийняття рішень з цього питання. Але, на жаль, такі дії були спрямовані на розвиток і конкретизацію вже зафіксованих урядовцями домовленостей і звелись до фактичного освячення подальших кроків щодо їх реалізації", - йдеться у постанові.

Кабінет Міністрів України, вважають народні депутати, ігнорує прийняті Верховною Радою України рішення стосовно некваліфікованих підходів відповідних урядовців до вирішення газових проблем, не вживає до них адекватних заходів реагування, особливо щодо конкретних посадових осіб, які практично заохочуються на подальші незаконні дії та використовуються для загострення політичного протистояння в країні.

Такі дії безпідставно створюють уявлення можливості невиконання раніше взятих на себе міжнародно-правових зобов'язань між Україною і Російською Федерацією за міжнародними договорами, укладеними на найвищому рівні, підривають довіру до України як надійного партнера, формують паралельну систему договірних відносин, в тому числі із поставками природного газу в Україну комерційними посередницькими структурами непрозорого походження, ставлять під загрозу існування НАК "Нафтогаз України".

Тим самим створюється загроза національній безпеці України, порушується стабільно існуюча раніше і взаємовизнана на договірних засадах еквівалентність співвідношення між ціною природного газу, що поставляється в Україну, і ставкою за транзит природного газу територією України, провокується стрімке зростання цін на природний газ для населення та інших споживачів України, загальне подорожчання енергоносіїв і, як наслідок, підвищення цін на споживчі і промислові товари, послуги з тепловодопостачання, породжується бюджетна криза, виникає загроза зупинки підприємств металургійного, хімічного комплексів та ряду інших галузей промисловості і масштабне зростання кількості безробітних.

Відповідно до постанови, Кабінет Міністрів України має вжити невідкладні заходи, спрямовані на стабілізацію фінансового становища НАК "Нафтогаз України", забезпечивши організацію господарської діяльності цієї компанії виключно в межах закону та запобігти банкрутству компанії.

Вирішити в установленому порядку питання щодо утворення та належного функціонування центрального органу виконавчої влади з питань енергозбереження, а також розгортання ефективної діяльності органів виконавчої влади по впровадженню енергозберігаючих заходів та технологій і їх стимулювання.

Рекомендовано також Генеральній прокуратурі України вжити заходів прокурорського реагування у зв'язку з невиконанням Постанови Верховної Ради України від 19 січня 2006 року "Про некваліфіковані дії органів виконавчої влади із забезпечення споживачів України природним газом".

На виконання доручення Верховної Ради України від 19 січня 2006 року, із залученням інших правоохоронних органів держави здійснити перевірку на предмет причетності посадових осіб органів державної влади України до корупційних діянь, а також до вчинення інших суспільно небезпечних діянь цих посадових осіб та посадових осіб відповідних державних підприємств тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також