ДК "Газ Украины" приостанавливает поставки газа предприятиям-должникам

17.02.2006, 11:48

ДК "Газ Украины" принимает меры по выполнению поручения Кабинета Министров Украины, Минтопэнерго Украины и Национальной компании по вопросам экономиного и рационального использования природного газа в регионах и обеспечения его полной оплаты разными категориями потребителей. (укр.)

На нараді з керівниками низки підприємств з газопостачання та газифікації, що відбулася в центральному офісі компанії, було наголошено, що, хоча рівень розрахунків споживачів за реалізований у січні 2006 р. газ загалом склав 72% (на 9% вище, ніж у січні 2005 року), 100% розрахунків за спожитий у п. р. природний газ, згідно з умовами укладених договорів, мають забезпечити усі категорії споживачів.

Керівники ДК "Газ України" звернули увагу учасників наради на те, що у разі невиконання ними договірних зобов'язань щодо оплати вартості енергоносія, а також зволікання з терміновим проведенням розрахунків за нього, ДК "Газ України" вимушена буде з 20 лютого п. р. вжити заходів до примусового обмеження газопостачання боржників відповідно до рівня оплати вартості газу.

Найгірша ситуація з розрахунками за спожитий у січні і лютому п. р. населенням природний газ, як відзначалося на нараді, склалася у таких підприємств з газопостачання та газифікації, як ВАТ "Київгаз", "Черкасигаз", "Коростишівгаз", "Волиньгаз", "Львівгаз", "Закарпатгаз", "Донецькміськгаз", "Луганськміськгаз", "Миколаївгаз", "Харківміськгаз", "Чернігівгаз", "Івано-Франківськгаз", "Шепетівкагаз", "Запоріжгаз", "Лубнигаз". Рівень розрахунків з Компанією зазначених підприємств за спожитий мешканцями міст і сіл у п. р. газ не перевищує 59%.

Вкрай незадовільно розраховуються з ДК "Газ України" за газ, спожитий п. р. бюджетними установами, наступні підприємства з газопостачання та газифікації: ВАТ "Київгаз", "Севастопольгаз", "Кременчукгаз", "Києво-Святошинське мУЕГГ", "Криворіжгаз", "Полтавагаз", "Тисменицягаз", "Полтавагаз", "Шепетівкагаз", "Львівгаз", "Одесагаз", "Харківміськгаз", "Черкасигаз", "Херсонгаз", "Харківгаз", "Чернігівгаз", "Тернопільгаз". Рівень їх розрахунків за спожитий бюджетними установами газ ледь перевищує 50%.

В той же час, за оперативними даними Компанії, рівень розрахунків населення і бюджетних установ з регіональними підприємствами з газопостачання та газифікації за спожитий газ є значно вищим.

Значне погіршення стану розрахунків підприємств комунальної теплоенергетики (ТКЕ) за спожитий у січні 2006 р. природний газ, у порівнянні з аналогічним періодом 2005 р., відзначається у Вінницькій, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській, Львівській, Полтавській, Харківській, Черкаській, Чернігівській областях, а також у Дніпропетровську та Донецьку.

Серед найбільш енергоємних боржників такі підприємства ТКЕ, як Вінницькі теплові мережі, Козятинтеплокомуненерго, Дніпропетровські теплові мережі, Криворізька теплоцентраль, Донецьктеплокомуненерго, Макіївкатепломережа, Запорозький концерн Міські теплові мережі, Івано-Франківске ДМП, Львітеплоенерго, Теплоенерго (м. Кременчук), Харківські теплові мережі, Хмельницькі теплові мережі, Черкаситеплокомуненерго, ВАТ Черкаське хімволокно, ВАТ м. Чернігів Облтеплокомуненерго та інші.

Погіршення стану розрахунків відзначається також на усіх енергогенеруючих підприємствах Мінпаливенерго.

Виходячи з такого незадовільного стану розрахунків за газ, керівництво ДК "Газ України" направило до усіх регіонів на адресу підприємств-боржників, а також місцевих органів влади відповідні листи щодо необхідності неухильного виконання доручень Кабінету Міністрів України, Мінпаливенерго України та НАК "Нафтогаз України" з питань економного та раціонального споживання природного газу, а також забезпечення повної оплати його вартості різними категоріями споживачів.

Чинний порядок газопостачання, встановлений Кабінетом Міністрів України, передбачає реалізацію газу лише за умови його 100 - відсоткової оплати.

Стан розрахунків у січні 2006 р. різних категорій споживачів характеризується наступними даними:

а) зі збільшенням рівня розрахунків у січні п. р. проти січня 2005 р.:

- населення - 49% (на 2% );

- бюджетні установи та організації - 31% (на 6%);

- енергетичні підприємства м. Києва - 63% (на 19%);

- промислові підприємства - 100% (на 4%).

б) зі зменшенням рівня розрахунків у січні п. р. проти січня 2005 р.:

- енергогенеруючі компанії Мінпаливенерго - 64% (на 32%);

- теплопостачальні підприємства - 37% (на 11%).

Споживання природного газу підприємствами ТКЕ у січні 2006 р. зросло (у зв'язку зі значним пониженням температури) майже на 400 млн. куб. м., але з 1 січня п. р. зросла й ціна його реалізації (на 25%), що при збільшенні абсолютних показників грошових надходжень від підприємств ТКЕ у порівнянні з аналогічними періодом минулого року (більш як на 40 млн. грн.) призвело до зменшення відносних показників рівня розрахунків у порівнянні з січнем 2005 р.
По материалам пресс-службы ДК "Газ Украины".

Читайте також