США поддерживают реформы в Украине

18.02.2006, 15:10

Премьер-министр Украины Юрий Ехануров в субботу, 18 февраля, провел встречу с заместителем министра торговли США Девидом Семпсоном. (укр.)

Під час зустрічі Девід Семпсон поздоровив український Уряд з отриманням статусу країни з ринковою економікою. При цьому він зазначив, що в американському уряді вважають, що надання Україні статусу країни з ринковою економікою було цілком заслуженим. "Це цілком відповідає діям, які вжив український уряд, і ми впевнені, що ви це цілком заслужили", - наголосив заступник міністра торгівлі США.

Девід Семпсон підкреслив, що в американському уряді дуже задоволені прогресом, який спостерігався у 2005 році у двосторонніх відносинах між Україною та США. "Ми вітаємо дії України, спрямовані на посилення охорони прав інтелектуальної власності, а також на впровадження системи генеральних преференцій, що також було відзначено нашими експертами", - сказав представник американського уряду.

Він також повідомив, що уряд США має намір і надалі активно співпрацювати з українським урядом для збільшення потоку американських інвестицій в економіку України, а також для налагодження торговельних відносин між двома країнами.

За його словами, Уряд США також готовий посприяти українським колегам у виконанні програми антикорупційних дій. "Ми б хотіли вжити всіх можливих заходів, щоб підтримати ваші дії щодо реформування економіки, а також по програмі антикорупційних дій", - наголосив американський урядовець.

Девід Семпсон також зазначив, що американський уряд серйозно налаштований на підтримку в Україні реформування економіки, надання їй ринкових ознак, а також у питанні наближення країни до НАТО. "Наша двостороння комісія працює, щоб досягнути всіх цілей, поставлених президентами Віктором Ющенком та Джорджем Бушем", - підкреслив представник американського уряду.

Зі свого боку Юрій Єхануров зупинився на підсумках економічного розвитку України у 2005 році. Глава українського Уряду зазначив, що, незважаючи на зменшення темпів зростання ВВП, суттєво зросли обсяги бюджетних надходжень. Окрім того, за його словами, зроблені чіткі кроки з ліквідації корупційного поля, що займалося фіктивним експортом та незаконним відшкодуванням ПДВ.

Під час зустрічі також йшлося про хід переговорів з підписання двосторонньої угоди про доступ до ринків товарів та послуг в рамках вступу України до СОТ. На думку сторін, переговорний процес має завершитись протягом кількох найближчих тижнів, що дозволить Україні активізувати процес вступу до Світової організації торгівлі.

Юрій Єхануров та Девід Семпсон також обговорили питання співпраці в енергетичній сфері. Зокрема, заступник міністра торгівлі повідомив, що Уряд США погодився із пропозиціями України щодо продовження програми кваліфікації ядерного палива.

Учасники зустрічі не залишили поза увагою й газову тему. Девід Семпсон, зокрема наголосив, що США зацікавлені в прозорості угоди між Україною й Росією щодо поставок газу. Він також зазначив, що американські компанії мають найкращу кваліфікацію й рівень експертизи в енергетичному секторі.

Девід Семпсон також вказав на зацікавленість американських компаній у роботі в Україні, що дасть змогу розширити й диверсифікувати українські енергетичні джерела.
По материалам пресс-службы Кабинета Министров Украины.

Читайте також