Украина и ЕС продолжают политический диалог

02.02.2006, 12:40

1 февраля в рамках рабочего визита в Брюссель министр иностранных дел Украины Борис Тарасюк встретился с членом Европейской Комиссии по вопросам иностранных дел и европейской политики соседства Бенитой Ферреро-Вальднер. (укр.)

Основною темою зустрічі стало обговорення стану і перспектив співробітництва між Україною та ЄС у сфері політичного діалогу, торгівлі, інвестицій, юстиції та внутрішніх справ у контексті виконання Плану дій Україна - ЄС.

Сторони підтвердили позитивну оцінку виконання цього спільного документу, зроблену під час грудневого самміту Україна - ЄС, та висловили задоволення продовженням активної, взаємовигідної та конструктивної співпраці у 2006 році.

Співрозмовники наголосили на важливості досягнення максимального прогресу у переговорному процесі щодо укладення Угоди про спрощення візового режиму між Україною та ЄС.

При обговоренні перспектив подальшого співробітництва між Україною та ЄС Б. Тарасюк та Б. Ферреро-Вальднер погодилися з необхідністю започаткування після проведення парламентських виборів в Україні консультаційно-переговорного процесу між Україною та ЄС щодо підготовки нової посиленої угоди. У цьому контексті було також відзначено важливість виконання сторонами основних пріоритетів існуючої Угоди про партнерство та співробітництво, термін дії якої завершується у 2008 році.

Б. Ферреро-Вальднер, у свою чергу, наголосила на важливості забезпечення вільного, чесного, прозорого та демократичного проведення березневих парламентських виборів в Україні для визначення перспектив подальшого розвитку відносин між Україною та ЄС.

Торкаючись проблематики подальшого розвитку торгівельно-економічного співробітництва між Україною та ЄС Б. Тарасюк та Б. Ферреро-Вальднер наголосили на необхідності активних кроків з метою зростання двостороннього торгівельного обігу. Б. Ферреро-Вальднер відзначила, що вступ України до СОТ дозволить розпочати роботу над створенням зони вільної торгівлі України та ЄС.

Окрему увагу у ході зустрічі було приділено питанню забезпечення енергетичної безпеки Європи. Обидва співрозмовники погодилися з важливістю диверсифікації джерел енергопостачання та необхідності активізації співпраці між Україною та ЄС з цією метою.

Сторони також обмінялися думками щодо найбільш актуальних питань міжнародного життя, зокрема придністровського врегулювання та різних аспектів українсько-російських відносин.

Б. Ферреро-Вальднер висловила вдячність Україні за її зусилля у забезпеченні стабільності та співробітництва у регіоні, підтримку її європейських цінностей.

Крім цього, співрозмовники обговорили питання змістовного наповнення наступного засідання Україна - Трійка ЄС на рівні міністрів закордонних справ, що заплановане на 3 березня ц. р. у Києві.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також