Украина и Польша активизируют работу по диверсификации маршрутов поставок энергоносителей

21.02.2006, 11:27

Секретарь Совета национальной безопасности и обороны Украины Анатолий Кинах и председатель Канцелярии Президента Польши, исполняющий обязанности председателя Бюро национальной безопасности Польши Анджей Урбанский заявляют о необходимости активизировать работу по диверсификации маршрутов поставок энергоносителей. (укр.)

"Ми домовилися посилити взаємне співробітництво з формування транспортних енергетичних коридорів поставок каспійської нафти в Європу", - сказав Анатолій Кінах журналістам після зустрічі з представниками польської сторони. Секретар РНБО зазначив, що "ми маємо намір об'єднати зусилля з формування в Європі сучасного прозорого ринку енергоносіїв на основі рівноправній ринкової конкуренції". За його словами, "це потребує дуже серйозної взаємодії по диверсифікації поставок енергоносіїв в Європу".

Одним із пріоритетних проектів Анатолій Кінах назвав постачання енергоносіїв з Середньоазіатського регіону для Каспійського регіону через Азербайджан, Грузію, Чорне море, Україну, Польщу до Європи. "Я узяв проект, над яким ми нині працюємо. Це проект розвитку країн Каспійського енергетичного коридору з поставок енергоносіїв з республік Середньої Азії до Європи на основі транзитних можливостей України та Польщі", - пояснив секретар РНБО. Він також підкреслив, що робота над цим проектом вимагає консолідації зусиль не тільки на рівні України, Польщі, ЄС, а й Росії, Туркменістану, Казахстану, Узбекистану та деяких інших держав.

Анатолій Кінах зазначив, що під час зустрічі сторони домовилися щодо активізації роботи міждержавних і міжурядових структур, і, в передусім, консультативної комітету при президентах України та Польщі.

За словами секретаря РНБО, в ході зустрічі йшлось також про необхідність активізувати роботу змішаної міжурядової комісії з торгово-економічного співробітництва.

Відповідаючи на питання про те, чи буде Україна здавати в оренду свої газові сховища, Анатолій Кінах наголосив, що "Україна піде на такі кроки як оренда газових сховищ, оптимізація оплати за збереження природного газу в сховищах на основі сучасних стандартів". Водночас він підкреслив, що Україна не планує передавати в управління ні газотранспортну систему, ні підземні газові сховища. Секретар РНБО також підкреслив, що українські газові сховища - це унікальна система, яка не має аналогів у світі. "В Україні досить ефективних менеджерів і фахівців, щоб ефективно управляти українською газотранспортною системою і сховищами", - додав він.
По материалам пресс-службы Аппарата СНБО Украины.

Читайте також