В Киеве пройдет заседание Совета Межпарламентской Ассамблеи СНГ

08.02.2006, 18:45

9-11 февраля в Киеве пройдет заседание Совета Межпарламентской Ассамблеи государств-участниц Содружества Независимых Государств. (укр.)

У четвер відбудеться зустріч голови Верховної Ради України Володимира Литвина з членами Ради Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць Співдружності Незалежних Держав (керівниками національних парламентських делегацій).

У п'ятницю члени Ради Міжпарламентської Асамблеї держав-учасниць СНД покладуть квіти до пам'ятника "Учасникам ліквідації аварії на ЧАЕС".

Цього ж дня відбудеться засідання Ради Міжпарламентської Асамблеї держав- учасниць СНД.

Учасники засідання розглянуть, зокрема, наступні питання:

- про порядок денний засідання Ради Міжпарламентської Асамблеї держав учасниць Співдружності Незалежних Держав;

- про законодавче забезпечення попередження техногенних катастроф і соціального захисту громадян, що постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС;

- про участь представників МПА держав-учасниць СНД у спостереженні за виборами Президента Республіки Казахстан;

- про Міжнародний інститут моніторингу розвитку демократії, дотримання прав людини і зміцнення парламентаризму;

- про хід підготовки до десятого Петербурзького міжнародного економічного форуму;

- про доповнення до плану роботи МПА держав-учасниць СНД на 2006 рік.

Міжпарламентську Асамблею держав учасниць Співдружності Незалежних Держав засновано 27 березня 1992 року відповідно до Алматинської угоди як консультативний орган міжпарламентського співробітництва держав учасниць СНД. Після прийняття Статуту СНД (м. Мінськ, 22.01.1993) і, особливо, Конвенції про МПА СНД (м. Мінськ, 26.05.1995) Асамблея отримала статус "міждержавного органу Співдружності Незалежних держав" (ст. 1).

До складу МПА СНД входять парламенти десяти країн СНД. Органами МПА СНД є: пленарне засідання Асамблеї, в якому беруть участь делегації національних парламентів; Рада МПА СНД, до складу якої входять керівники парламентських делегацій; десять постійних комісій, посада голови в яких закріплена за відповідним національним парламентом (за Верховною Радою України Постійна комісія з питань науки і освіти); Секретаріат Ради МПА СНД (з інститутом постійних представників національних парламентів, які за посадою є заступниками Генерального секретаря МПА СНД).

Утворені й діють такі постійні комісії МПА СНД: з правових питань; з питань соціальної політики і прав людини; з питань аграрної політики, природних ресурсів та екології; з політичних питань і міжнародного співробітництва; з питань оборони і безпеки; з питань науки і освіти; з питань культури, інформації, туризму і спорту; з питань економіки і фінансів; з питань вивчення досвіду державного будівництва і місцевого самоврядування; контрольно-бюджетна.

Головою Ради МПА СНД є С. М. Миронов, голова Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації. Генеральний секретар Ради МПА СНД М. Й. Кротов.

Головним завданням МПА СНД є підготовка модельних законодавчих актів модельних кодексів, модельних законів та інших документів. Відносно статусу модельного законодавчого акта існує єдиний підхід парламентів країн учасниць, який полягає у тому, що цей документ не має зобов'язального впливу на національне законодавство. Його створюють колективними зусиллями країн членів на основі поглибленого вивчення світового досвіду (зокрема європейського) регулювання відносин у конкретній сфері, з урахуванням особливостей і перспектив сучасного розвитку законодавства у країнах учасницях СНД. Кожний парламент самостійно визначає обсяг використання конкретного модельного закону (або ідей, на яких він базується) у національному законотворенні.

Постанову Верховної Ради України "Про приєднання Верховної Ради України до Угоди про Міжпарламентську Асамблею держав учасниць Співдружності Незалежних Держав" прийнято 3 березня 1999 року.

Положення про Постійну делегацію Верховної Ради України в МПА СНД затверджено розпорядженням Голови Верховної Ради України від 10 січня 2000 року. Постійну делегацію Верховної Ради України четвертого скликання у складі 24-х народних депутатів України затверджено розпорядженнями Голови Верховної Ради України від 12.12.2002 і від 23.04.2003. Кожний член Постійної делегації входить до складу однієї з десяти постійних комісій МПА СНД. Головою Постійної комісії МПА СНД з питань науки і освіти є народний депутат України С. І. Дорогунцов.

Делегації Верховної Ради України взяли участь, починаючи з 3 квітня 1999 року, у всіх засіданнях Ради МПА СНД і пленарних засіданнях Асамблеї (по два відповідних заходи на рік). Крім того, представники Верховної Ради України взяли участь у близько половини засідань постійних комісій, деяких засіданнях робочих груп, низці міжнародних науково-практичних конференцій (зокрема за участю керівників і представників провідних міжнародних парламентських організацій), в інших конгресових заходах Асамблеї, спостереженні у складі груп МПА СНД за електоральними подіями в країнах СНД тощо.

Важливим напрямом діяльності делегації Верховної Ради України є участь у міжнародних петербурзьких економічних форумах (МПЕФ), які відбуваються щороку в середині червня.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також