Парламент принял Лесной кодекс

09.02.2006, 11:37

Верховная Рада Украины приняла Лесной кодекс Украины. (укр.)

Положення Лісового кодексу України надають визначення поняття - ліс. Під терміном "ліс" розуміється - тип природних комплексів, у якому поєднуються переважно деревна та чагарникова рослинність з відповідними 'рунтами, трав'яною рослинністю, тваринним світом, мікроорганізмами та іншими природними компонентами, що взаємопов'язані у своєму розвитку, впливають один на одного і на навколишнє природне середовище.

До лісового фонду України належатимуть лісові ділянки, площею не менше 0,1 гектара. Проголошується, що всі ліси, які знаходяться в межах території України, є об'єктами права власності Українського народу. В Україні вводиться державна, комунальна та приватна власність на ліси. Власниками приватних лісів можуть бути тільки громадяни та юридичні особи України.

Право користування лісами здійснюється у порядку постійного (без встановлення строку) та тимчасового: короткострокового (до одного року) та довгострокового (від одного до п'ятдесяти років) користування лісами.

В кодексі наведено перелік прав та обов'язків власників та користувачів лісів, повноваження Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади з питань лісового господарства, місцевих органів виконавчої влади з питання врегулювання питань пов'язаних з управлінням, користуванням та розпорядженням лісами.

За функціональним призначенням усі ліси на території України пропонується поділити на такі категорії: захисні, рекреаційно-оздоровчі, природоохоронні, історико-культурні, експлуатаційні ліси, та ліси іншого цільового призначення. Розподіл лісів за категоріями провадиться в порядку визначеному Кабінетом Міністрів України.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также