Польша солидарна с Украиной в вопросе признания Голодомора 1932-1933 годов актом геноцидом

21.03.2006, 11:25

16 марта Сенат Республики Польша единогласно принял "Постановление о годовщине Голодомора в Украине". (укр.)

У постанові зокрема, йдеться:

"У зв'язку із заходами, що проходять в Україні з нагоди річниці Великого Голоду, кульмінацією якого були 1932-1933 роки і в результаті якого загинуло понад 6 мільйонів документально підтверджених осіб, Сенат Республіки Польща прагне в спеціальній постанові висловити солідарність з українським народом.

Сенат Республіки Польща хоче нагадати, що Великий Голод - "Голодомор" був спеціально викликаний правлячим в Радянському Союзі деспотичним більшовицьким режимом і мав на меті довести до ослаблення та винищення українського народу, а тим самим придушення його прагнення до свободи і відбудови власної незалежної держави.

В Україні, а також в деяких регіонах південної Росії, північного Кавказу і Казахстану, мали місце жахливі, вражаючі акти розпачу, страждань та відчаю вмираючих від голоду цілих родин. Доходило до випадків канібалізму, але також і до героїчних актів опору на захист людської гідності, яку намагалися зламати шляхом злочинного доктринерства більшовицького режиму. Проявом цього доктринерства були, серед інших, постанови про боротьбу з проникненням куркульських елементів до міст, ліквідацію суспільного неробства, а також про смертну кару за будь-яку крадіжку чи розбазарювання соціалістичної власності.

У діях радянського режиму появилися також антипольські акценти, наприклад заява про те, що "Центральний Комітет і уряд мають докази того, що масова втеча організована ворогами радянської влади, контрреволюціонерами та польськими агентами з метою розпалення пропаганди, особливо проти колгоспної системи".

За злочини Великого Голоду несе вину вся система комуністичної тиранії, але також і конкретні особи, а передусім Йосип Сталін, Лазар Кагановіч, В'ячеслав Молотов, Микита Хрущов, а також виконавці їх злочинних наказів.

Враховуючи вищезгадане, Сенат Республіки Польща солідаризується з позицією України щодо необхідності визнати Великий Голод 1932-1933 років актом геноциду, а також вказати відповідальних за цей злочин як головних винуватців, так і звичайних виконавців наказів. За смерть мільйонів невинних осіб відповідають також ті держави, які купували в цей час продукти харчування у Радянського Союзу, а також журналісти, політики та інтелектуали, які в цей час відвідували Україну і не тільки не зауважили факту всезагального геноциду, але брехливо запевнювали про безпідставність подібного роду звинувачень. До неславної пам'яті записані слова західного політика: "Я проїхав всю Україну. Гарантую вам, що бачив її такою, якби вона була подібна до саду, що приносить великі врожаї". За такого роду брехню деякі журналісти отримували престижні міжнародні нагороди. Ця похмура сторінка цинізму і угодництва повинна бути детально вивчена і описана, а признані в той час нагороди уневажнені.

Сенат Республіки Польща віддає шану всім замученим в період Великого Голоду на Україні, а також тим нечисленним героям, які часто зі зброєю в руках боролися проти загрози знищення народу, проти комуністичної тиранії, лицемірства та брехні. Ми солідаризуємося з діями українського народу, а також Президента, Парламенту, Уряду, органів самоврядування, ветеранських об'єднань, які вшановують цю трагедію, котра як застереження перед тоталітарною ідеологією ніколи не може бути забута.

В Україні високо оцінюють Постанову Сенату Республіки Польща.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також