Экологическая опасность от собственных отходов

23.03.2006, 11:58

Украина, по сравнению со странами Европейского Союза, имеет высокие показатели создания и накопления отходов производства и потребления, за исключением твердых бытовых отходов. (укр.)

Так, якщо у 1980 році на одного мешканця України припадало 240 тонн накопичених відходів, у 1990 році - 318 тонн, у 1995 році - 400 тонн, то в 2003 - вже понад 500 тонн.

За статистичними даними, у 2003 - 2005 роках в Україні утворилося 7630,0 тис. тонн твердих побутових відходів. У містах та населених пунктах країни, із 35 млн. куб. м. щорічних накопичень твердих побутових відходів лише 3 відс. проходять промислову переробку, решта утилізується шляхом складування у сховищах та на полігонах. При цьому загальна оціночна вартість вторсировини в комунальних відходах українських міст з чисельністю населення в 200 тис. чол. складає більш як 550 млн. грн. на рік.

Особливо стрімко зростає кількість і різновид твердих побутових відходів, у складі яких переважну більшість становить упаковка (тара) та відходи упаковки.

У той же час, як констатувала Колегія Рахункової палати, Програма використання відходів виробництва і споживання на період до 2005 року виконана лише на третину.

Видатки Державного бюджету України, направлені на виконання бюджетної програми "Створення потужностей по переробці відходів виробництва та споживання", не забезпечили створення нових потужностей по переробці відходів виробництва та споживання.

Система інформаційного забезпечення управління у сфері поводження з твердими побутовими відходами, яка передбачає запровадження механізмів системи обліку, накопичення та обміну інформацією, моніторингу поводження з відходами, в Україні не створена.

Спеціально уповноваженими центральними органами виконавчої влади у сфері поводження з відходами не забезпечено виконання Закону України ?Про відходи?, зокрема, щодо впровадження ефективних технологій поводження з твердими побутовими відходами, стимулювання їх роздільного збирання та вторинного використання.

Як наслідок, подальше накопичення побутових відходів негативно впливає на стан навколишнього природного середовища та здоров'я людей і свідчить про порушення конституційних засад щодо забезпечення екологічної безпеки і підтримки екологічної рівноваги на території України.
По материала пресс-службы Счетной палаты Украины.

Читайте також