Парламент принял в новой редакции изменения к закону об автомобильном транспорте

06.03.2006, 11:34

Верховная Рады Украины приняла в новой редакции, с учетом предложений Президента Украины, Закон "О внесении изменений в Закон Украины "Об автомобильном транспорте". (укр.)

Президент вважає, що законом порушуються норми статті 6, 19, 116 та 120 Конституції України, наслідком чого є створення законом механізму державного регулювання у сфері автомобільного транспорту, який створює умови для погіршення регуляторного клімату в державі, додаткового адміністративного тиску на підприємницьке середовище, зловживань з боку посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Так, статтею 5 закону визначено, що державне регулювання та контроль діяльності автомобільного транспорту мають здійснювати не лише органи державної влади, а й органи місцевого самоврядування, а також підприємства, установи та організації. Разом з тим Законом не визначається, яким чином органи місцевого самоврядування будуть здійснювати такі повноваження, що не узгоджується, на думку Президента України, з частиною третьою статті 143 Конституції України. Надання підприємствам, установам та організаціям права здійснювати державне регулювання і контроль, особливо щодо діяльності, пов'язаної з об'єктами підвищеної небезпеки, Президент вважає неприйнятним.

Статтею 6 закону передбачено функціонування крім центрального органу виконавчої влади з питань автомобільного транспорту ще й двох урядових органів державного управління, один з яких здійснюватиме функції регулювання, а інший - контролю на автотранспорті. При цьому повноваження щодо видачі ліцензій на право здійснення відповідної господарської діяльності надається органу з питань контролю. Президент звертає увагу на те, що зосередження регуляторних та контролюючих функцій в одному органі і до того ж з недостатньо чітким регламентуванням порядку здійснення контролю у важливій для економіки та безпеки людей сфері не відповідає засадам державної регуляторної політики, визначеним Законом "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності", іншим законам.

Неправомірним, на думку Президента, є й покладання на органи державної влади та органи місцевого самоврядування функції утримання в належному стані проїзної частини автомобільних доріг та під'їздів. Таку функцію можуть виконувати лише суб'єкти господарювання, до яких органи державної влади та органи місцевого самоврядування відповідно до частини першої статті 8 Господарського кодексу України не належать.

Також Президент вказує на неузгодженості та невідповідність різних норм Закону з нормами Конституції України, законам "Про міліцію", "Про ціни і ціноутворення" тощо.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також