НАК "Нафтогаз Украины" прекратит поставку газа злостным должникам

20.04.2006, 11:42

На протяжении отопительного сезона 2005-2006 гг. наблюдался низкий уровень оплаты за газ предприятиями теплокоммунэнерго в Луганской (51,29%), Днепропетровской 51,26%), Харковской областях (53,04%). Похожие показатели в Полтавской, Черкаской, Николаевской областях. (укр.)

Тільки Харківська область заборгувала структурам НАК "Нафтогаз України" понад 399,8 млн. грн. З них підприємства теплоенергетики недоплатили 169,95 млн. грн., а ВАТ "Харківгаз" та ВАТ "Харківміськгаз" - 229,5 млн. грн.

За результатами перевірок виявлені факти приховування коштів за спожитий газ у 2005 році в розмірі 22,7 млн. гривень, які так і не надійшли на розподільчі рахунки дочірніх підприємств НАК "Нафтогаз України". На місцях проводяться взаємозаліки за схемою розрахунків, що не передбачені договорами.

Інша шахрайська схема приховування коштів - ліквідація підприємства-боржника та утворення на його базі нового або кількох нових підприємств. Наприклад, Харківське обласне підприємство теплових мереж з боргом 193,3 млн. грн. було ліквідоване, а замість нього утворено два нові підприємства: КП "Харківські теплові мережі" та обласне комунальне підприємство теплових мереж.

За таких умов із розрахунками за енергоносії НАК "Нафтогаз України" змушена відключати від теплопостачання тих боржників, рівень оплати яких нижчий 60%. З початком наступного опалювального сезону постачання газу буде здійснюватись лише тим споживачам, які повністю розрахувалися за спожитий природний газ.

ВАТ "Харківгаз" замість погашення боргів та спрямування зусиль на вирішення ситуації вдається до відвертого популізму. Пікетування, яке підприємство влаштувало 19 квітня біля приміщення ДП "Газ-тепло", у жодний спосіб не зменшить боргів і міри відповідальності їх організаторів. Станом на 17 квітня 2006 р. ВАТ "Харківгаз" заборгував структурам НАК "Нафтогаз України" 47,7 млн. грн.

Заборгованість підприємств теплоенергетики та відкритих акціонерних товариств з газопостачання перед структурами НАК "Нафтогаз України" складає 7,8 млрд. грн. Загальний борг ВАТ-ів з газопостачання в усіх областях України становить 4,48 млрд. грн. Підприємства теплоенергетики заборгували 3,22 млрд. грн. (без врахування списаної заборгованості).
По материалам пресс-центра ДП "Газ-тепло".

Читайте також