Программы социальной защиты чернобыльцев профинансированы в полном объеме

26.04.2006, 11:24

По состоянию на 25 апреля текущего года Минфин профинансировал бюджетные программы по ликвидации последствий Чернобыльской катастрофы и социальной защиты граждан, которые пострадали в результате Чернобыльской катастрофы, в объеме 99,8%. (укр.)

Станом на 25 квітня поточного року Міністерство фінансів профінансувало видатки державного бюджету за бюджетними програмами з ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в обсязі 1 мільярд 182,1 мільйона гривень, що становить 99,8% обсягу асигнувань, передбачених на січень-квітень.

Загалом, Законом України "Про Державний бюджет України на 2006 рік" передбачено видатки на здійснення заходів із ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи у сумі 3 мільярди 952,4 мільйона гривень, що більше минулорічного обсягу на 790,9 мільйона. Із них на соціальний захист громадян передбачено спрямувати 3 мільярди 482,8 мільйона гривень.

Зокрема, цього року збільшено фінансування за програмою забезпечення житлом сімей, які мешкають у зоні відчуження Чорнобильської АЕС та сімей, у складі яких є діти-інваліди та інваліди 1 групи, хвороба яких пов'язана з наслідками аварії - на 34 мільйона гривень. Наразі у зоні відчуження мешкає 81 сім'я.

Міністерством також виділено 19,3 мільйона гривень за програмою "Забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями" (100% плану). Це дало можливість у першому кварталі придбати авто тисячі інвалідам-чорнобильцям.

Вперше передбачені видатки на лікування онкологічних захворювань із застосуванням високовартісних медичних технологій громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, в сумі 25 мільйонів гривень. Що ж до медичної допомоги всім громадянам України, цього року фінансування галузі охорони здоров'я передбачено у обсязі 16,9 мільярда гривень, що більше проти аналогічного показника минулого року на 4,5 мільярда гривень, або 36%. Згідно зі статтею 49 Конституції України, медична допомога всім громадянам України у державних і комунальних закладах охорони здоров'я надається безкоштовно.

Окрім цього, з 1 січня 2006 року збільшено розміри державних пенсій по інвалідності ліквідаторам аварії на ЧАЕС та пенсій у зв'язку із втратою годувальника внаслідок катастрофи - відповідно в 3,5 та 2,5 рази.

У бюджеті поточного року передбачені також кошти на соціальний захист працівників, що вивільняються у зв'язку з виведенням з експлуатації Чорнобильської АЕС. У січні-квітні виділено на ці цілі 312 тисяч гривень.
Инф. пресс-службы Министерства финансов Украины.

Читайте також