Для Украины приоритетом в ЕЭП является формирование зоны свободной торговли

29.04.2006, 10:53

Для Украины первоочередной задачей в контексте формирования Единого экономического пространства является создание полномасштабной зоны свободной торговли без изъятий и ограничений. (укр.)

З огляду на звернення засобів масової інформації щодо стану формування Єдиного економічного простору, зокрема, щодо готовності країн-учасниць підписати першочергові документи у пакетному форматі та участі у цьому процесі України, Міністерство закордонних справ України повідомляє наступне.

Позиція України щодо участі у формуванні Єдиного економічного простору ґрунтується на тому, що Угода про формування ЄЕП від 19 вересня 2003 року була підписана та ратифікована Україною із застереженням: Україна братиме участь у формуванні та функціонуванні Єдиного економічного простору в межах, що відповідають Конституції України.

Тому Україна не бере участі в угодах, спрямованих на запровадження митного союзу чи вищих форм економічної інтеграції, оскільки це суперечить Конституції України та завданню створення зони вільної торгівлі з ЄС як одного з ключових етапів у реалізації стратегічного курсу України на вступ до Європейського Союзу.

У рамках участі у формуванні ЄЕП українська сторона планує підписати в першочерговому порядку угоди, які забезпечують формування зони вільної торгівлі без вилучень і обмежень між державами-учасницями ЄЕП.

Україна також зацікавлена в укладанні документів щодо спрощення порядку переміщення фізичних осіб через кордони держав-учасниць Угоди про формування ЄЕП.

Проте, частина документів з формування ЄЕП містить положення про глибшу інтеграцію, характерну для митного союзу, або посилання чи пряму вказівку на делегування частини економічного чи політичного суверенітету в наднаціональні органи.

У зв'язку з цим, українська делегація неодноразово підкреслювала свою позицію щодо неприйнятності пакетного набуття чинності міжнародно-правових документів з формування ЄЕП.

У рамках підготовки міжнародних документів з формування ЄЕП існують також інші розбіжності принципового характеру щодо:

- формулювання у міжнародно-правових документах положень статей стосовно Органу з вирішення спорів;

- передачі повноважень єдиному регулюючому органу;

- покладення функцій депозитарію на єдиний регулюючий орган.

У зв'язку з цим, як зазначено у Протоколі 25-го засідання Групи високого рівня, яке відбулося 10 березня ц.р. у м. Москва, Протоколі 7-ї робочої зустрічі Групи високого рівня, яка відбулася 14 квітня ц.р. у м. Мінськ, українською стороною не можуть бути завершені внутрішньодержавні процедури з метою підготовки до підписання проектів міжнародно-правових документів до прийняття узгодженого рішення із зазначених питань у форматі чотирьох.

Підтверджуючи своє прагнення до подальшого співробітництва з формування ЄЕП українська сторона наголошує, що сьогодні для України першочерговим завданням у контексті формування ЄЕП є створення повномасштабної зони вільної торгівлі без вилучень та обмежень.

Це завдання Україна розглядає як пріоритетне у формуванні ЄЕП. Створення такої зони дозволить задіяти невикористаний на сьогодні потенціал співпраці України з країнами-учасницями ЄЕП.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також

Читайте также