Парламент принял Закон "О присоединении Украины к Конвенции о взыскании алиментов за рубежом"

20.07.2006, 11:44

Верховная Рада Украины приняла Закон "О присоединении Украины к Конвенции о взыскании алиментов за рубежом". (укр.)

Конвенція про стягнення аліментів за кордоном була розроблена у 1956 році у рамках ООН з метою створення міжнародно-правового механізму взаємодії компетентних органів держав для надання сприяння особам, що потребують утримання, одержувати аліменти від осіб, які проживають за кордоном.

Цілями та завданнями поданого до Верховної Ради України проекту закону (реєстр. N0001) є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності зазначеною Конвенцією.

Приєднання до Конвенції надасть можливість особам, які проживають в Україні, за допомогою компетентних органів, звертатися з позовами про стягнення аліментів на територіях Договірних Держав Конвенції. При цьому, компетентні органи відповідних держав мають забезпечити представлення інтересів позивача у процесі, а також сприяти належному виконанню прийнятих рішень.

Зокрема, статті 3 - 5 Конвенції визначають порядок звернення особи з заявою про стягнення аліментів, а також функції органу, уповноваженого державою передавати відповідні документи за кордон.

У статтях 6 - 7 Конвенції визначається порядок одержання і розгляду заяв та інших документів з метою прийняття рішення щодо стягнення аліментів. При цьому, застосовується законодавство запитуваної Держави.

Стаття 8 Конвенції поширює її положення також на заяви про зміну рішення про стягнення аліментів.

Стаття 9 передбачає можливість звільнення особи від судових витрат та надання їй можливих пільг за законодавством запитуваної Держави.

Статті 10 - 12 Конвенції визначають особливості переказу коштів у разі існування певних обмежень, особливості застосування положень Конвенції у федеративних державах та можливості обмеження територіального застосування.

Участь України в цій Конвенції сприятиме підвищенню позитивного іміджу нашої держави на міжнародній арені як такої, що забезпечує ефективне дотримання та здійснення прав людини.

Існування зобов'язань, закріплених Конвенцією, дозволить нашій державі значною мірою посилити захист прав та інтересів найуразливіших верств населення України, урегулювавши відповідні відносини з державами, на територіях яких проживають особи, які мають обов'язок щодо надання утримання.
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также