Парламент ратифицировал Факультативный протокол к Конвенции против пыток

21.07.2006, 16:29

Верховная Рада Украины ратифицировала Факультативный протокол к Конвенции против пыток и других жестоких, нечеловеческих или таких, которые унижают достоинство, видов поведения и наказания. (укр.)

Положення Протоколу доповнюють Конвенцію проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання, ратифіковану Україною 26 січня 1987 року.

Основною метою Протоколу є забезпечення Державами - учасницями для кожної особи, незалежно від її громадянства або місця проживання, поваги до її прав та основоположних свобод, і, зокрема, прав позбавлених волі осіб.

Згідно з положеннями Протоколу, кожна Держава - учасниця має створити систему регулярних відвідувань, що здійснюються незалежними міжнародними та національними органами, місць, де знаходяться позбавлені волі особи, з метою недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Протокол містить положення, відповідно до яких створюється Підкомітет з недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання та визначаються його функції та повноваження.

Протокол зобов'язує кожну Державу - учасницю створити, призначити чи підтримати на національному рівні один або кілька органів для відвідування для ціле недопущення катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження та покарання.

Відповідно до статті 30 Протоколу будь-які застереження до його положень не допускаються.

Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин підтримав відповідний проект закону (реєстр. N003).
По материалам Информационного управления Верховной Рады Украины.

Читайте також

Читайте также