Продолжается эвакуация граждан Украины из Ливана

21.07.2006, 11:11

Рабочая группа Министерства иностранных дел Украины продолжает проводить работу по эвакуации украинских граждан, которые проживают или временно находятся на территории Ливана и высказали желание покинуть эту страну. (укр.)

Для включення до списку евакуації громадянам України необхідно звернутися із відповідною заявою до Посольства України в Лівані. До списку евакуації включаються усі українські громадяни, незалежно від того, чи стоять вони на консульському обліку в Посольстві, легально або нелегально перебувають на території Лівану. Для внесення до списків необхідно пред'явити документ, який засвідчує приналежність особи до громадянства України.

Адреса Посольства України в Лівані: м. Бейрут, Sin el-Fil. Jisr Al-Bacha, Al-Bacha Gardens, Bloc В.

Телефони гарячої лінії, за якими громадянам України та їхні родичі можуть звертатися для вирішення питань евакуації: Департамент консульської служби МЗС України - (044) 238-16-57; 238-15-88; 279-62-06 (цілодобово); Посольство України в Лівані - (8-10-9611) 510-527; 510-531.

Посольство України в Лівані усіма доступними засобами (ЗМІ, телефонний зв'язок тощо) інформує українських громадян, які перебувають або постійно проживають на території Лівану, про шляхи можливої евакуації.

По мірі надходження заявок від громадян України Посольством формуються групи для евакуації з території Лівану.

Евакуація за сприяння дипломатичних представництв України не передбачає оплати зі сторони українських громадян.

У низці випадків українською стороною надається сприяння в евакуації з Лівану також членів сімей громадян України.

При евакуації рух автоколон по території Лівану відбувається у супроводі автомашин Посольства Україні у Лівані, а по сирійській у супроводі Посольства України у Сирії.

Посольство України в Сирії разом з МЗС Сирії, митними та міграційними службами країни опрацювало питання щодо максимального спрощення для евакуйованих громадян України прикордонних процедур, а також супроводу автоколони машиною швидкої допомоги.

На даний момент в Лівані на консульському обліку перебуває 1656 громадян України, з них були евакуйовані 182 особи.

На сьогодні за сприяння дипломатичних представництв України у Лівані та Сирії були евакуйовані 404 громадян України, з них не стояли на консульському обліку 222 особи.

15 липня ц. р. була евакуйована перша група громадян України з 12 осіб, які з м. Алеппо (Сирія) відлетіли в Україну.

18 липня ц. р. трьома рейсами з Сирії в Україну було доставлено 379 громадян України, зокрема рейсом Латакі Сімферополь було перевезено 135 осіб, одним рейсом Латакі Київ 172 особи, другим рейсом Латакі Київ 72 особи. Після проходження паспортних та митних процедур громадян України, які прибули до м. Сімферополь, було безкоштовно перевезено на автобусах до місць їхнього проживання, в Києві до залізничного та автовокзалу. Декілька сімей за їхнім зверненням було безкоштовно розміщено в готелях м. Київ, а також надано сприяння в забезпеченні квитками до місць кінцевого призначення.

19 липня ц. р. з Лівану були евакуйовані 13 громадян України, які за сприяння Посольства України в Лівії та Сирії виїхали автобусом з Бейруту до Алеппо, звідки вилетіли в Україну.

За приблизними підрахунками на даний час на території Лівану перебуває близько 300 громадян України, які не стоять на консульському обліку, але ця цифра постійно коригується в ту чи іншу сторону, причому похибка може сягати значного рівня.

Наразі Робоча група Міністерства закордонних справ України здійснює підготовку до евакуації з Лівану наступної великої групи українців за маршрутом Бейрут Тріполі Ель-Аріді, зокрема опрацьовуються питання оренди автобусів та забезпечення безпеки автоколони.

МЗС України звернулося до зовнішньополітичних відомств іноземних країн та їхніх диппредставництв в Лівані з проханням про включення до автоколон, які перевозять громадян цих країн, транспортних засобів, що евакуйовують громадян України.

17 липня ц. р. літаком МНС Росії до Москви з Амману (Йорданія) було доставлено 7 громадян України (з них 5 дітей), евакуйованих з території Палестинської Національної Автономії. Представники Посольства України в РФ зустріли їх в аеропорту та надали сприяння у переїзді до залізничного вокзалу, зв'язку з родинами та придбанні квитків.

19 липня ц. р. група українців у складі автоколони, організованої Посольством РФ в Лівані, були евакуйовані з Бейруту та доставлені до м. Латакі (Сирія), звідки 11 з них відлетіло до м. Москва.

Частина українців виїжджає з Лівану до Сирії самостійно, де їх зустрічають співробітники Посольства України та надають необхідного сприяння, зокрема допомагають дістатися до аеропорту.

Частині українців, які працюють у Лівані за контрактом, надається сприяння в евакуації до Кіпру їхніми працедавцями. Після прибуття до Республіки Кіпр у значній кількості випадків громадяни України звертаються до Посольства України з проханням надати допомогу. У цих випадках Посольство України забезпечує їх квитками в Україну на безоплатній основі.

19 липня ц. р. канадським поромом було доставлено одного громадянина України на Кіпр.

20 липня ц. р. з бейрутського аеропорту відправився до Кіпру грецький пором, на якому серед громадян інших держав також евакуйовані 3 громадянина України.

Працівники Посольства України на Кіпрі зустрічають громадян України, які евакуюються іноземними поромами, в порту м. Ларнака та надають необхідного сприяння для переправлення в Україну.

Кількість громадян України, евакуйованих засобами іноземних держав, уточнюється.

Одночасно, при евакуації іноземні країни в першу чергу опрацьовують питання перевезення власних громадян і рішення про евакуацію українських громадян приймається в кожному окремому випадку з урахуванням усіх факторів процесу.

У цьому зв'язку Робоча група МЗС України проробляє також можливості надання допомоги іноземним державам в евакуації їхніх громадян. Зокрема, Уряд Данії звернувся до Уряду України з проханням про допомогу в евакуації датських громадян, які перебувають на території Лівану. У відповідь МЗС України оперативно повідомило про можливість надання необхідної допомоги. У результаті проведення тендеру Урядом Данії була вибрана українська авіакомпанія UM Air для надання послуг по перевезенню датських громадян, які евакуйовувались з Лівану. Рейсами цієї ж компанії були евакуйовані також 379 громадян України.

Допомога української сторони в евакуації датських громадян з Лівану забезпечила надання датською стороною квоти для евакуації українських громадян транспортними засобами Данії.

У відповідь на звернення Посольства України та інших дипломатичних представництв, акредитованих в Ізраїлі, ізраїльська сторона гарантувала, що після належної координації дій Сили Оборони Ізраїлю не будуть створювати перешкод евакуації іноземців з Лівану.

Справа перебуває на особливому контролі в Посольствах України в Лівані та Сирії, а також в Департаменті консульської служби МЗС України.
Инф. пресс-службы Министерства иностранных дел Украины.

Читайте також